Studiebesöket skulle ske som ett led i skolans religionsundervisning. Efter att ett flertal elvers föräldrar reagerat på att flickorna skulle behöva ha slöja på sig under besöket och protesterade ställdes besöket in.

Eleverna på en skola i Göteborg skulle besöka Göteborgs moské. Information om besöket ska ha gått ut till föräldrarna redan för några veckor sen men det var på torsdagen protesterna kom och strax innan avfärd ställdes det hela in. Att flickor måste ha på sig slöja vid besök i moskén är något som står på dess hemsida men ska inte ha gällt vid skolans besök. Däremot krävde man att barn av båda kön måste ha på sig långbyxor och långärmat.

I ett mejl till SVT Nyheter skriver skolans rektor att hon ville avvakta med besöket tills man fått klarhet i vilka klädregler det är som gäller för yngre barn. Informationen som gick ut till föräldrarna tidigare i veckan ska ha varit bristfällig på denna punkt och ledde till att flertalet föräldrar besökte skolan på torsdagsmorgonen.

På moskén hävdar man dock att man ringt den ansvariga läraren på morgonen och informerat om att flickorna inte behövde ha slöja på sig under besöket.

– Jag blir så ledsen när jag hör det här. Vi har inte haft några problem tidigare, säger Mohammed El-Alti, talesperson för Göteborgs moské.

Informationen på hemsidan påstår man är fel vilket ska ändras.

– Det enda som gäller är att det finns ett önskemål från moskéns sida att kvinnor har sjal om man går in i någon av bönesalarna, säger han.

Islamofobi
En av få muslimska föräldrar på skolan SVT Nyheter talat med, och man kallar ”Lina”, menar att det hela bottnar i ”islamofobi”.

– Det är galet att det har gått så långt med islamofobin att man inte längre kan besöka en världsreligions kyrka, detta ingår ju i allmänbildningen. Skolan har ett demokratiskt uppdrag, att utbilda våra barn, säger hon.