➤ Med hänvisning till att man satsar på integration ska nio procent av de lediga lägenheterna hos Skelleftebostäder AB gå till migranter.

– Boendet är verkligen en central del när det kommer till att bli en del av vårt samhälle. De nyanlända kommer hit för att stanna och bygga upp sitt liv, och därför vill vi ge dem den möjligheten, säger Harriet Classon, ordförande i kommunalägda och allmännyttiga Skelleftebostäder.

– Som ledande samhällsbyggare vill vi ta ansvar. Vi förstår hur mycket det betyder med egen bostad för nysvenskar och deras integration i Skellefteå.

Under året har ca 170 migranter anvisats till Skellefteå och att hitta bostäder till dessa har varit svårt.

Integration utgör samtidigt en tillväxtfråga, menar man, och genom satsningen kan Skellefteåbostäder bidra till att fler människor ges plats i kommunen för att nå visionen om 80 000 invånare till 2030 – vilket i sin tur sägs vara viktigt för att klara kompetensförsörjningen på sikt.

I Skellefteåbostäders lägenheter finns redan nyanlända som bor, men detta handlar om en annan grupp understryker vd Åsa Andersson.

– Men de har inte fått permanent uppehållstillstånd och kommer under Migrationsverkets vingar. Och Migrationsverket har hyrt ett antal lägenheter av oss.

– Skebos lägenheter är till för alla. Som Skellefteåbor har vi helt andra förutsättningar att ställa oss i bostadskö. De nyanlända i Sverige vet inte var de blir anvisade och saknar därmed möjlighet att ställa sig i bostadskö.

LÄS MER: Regeringen: Boenden för nyanlända ska vara permanenta

Beslutet välkomnas i kommunen.

– Vi tycker att det är fantastiskt bra att Skebo tar det här initiativet som en stor aktör. Alla är medvetna om att det är tufft på bostadsmarknaden och förhoppningsvis får vi även andra hyresvärdar med på tåget, säger Pär Åhdén, avdelningschef för individ- och familjeomsorg på Skellefteå kommun, och fortsätter:

– Det gör mycket för den allmänna trivseln och integreringen går snabbare för den som känner sig välkommen till en ny bostadsort. Då tar individen ett större ansvar för att det ska lyckas.