En beräkning SPF Seniorerna gjort visar att ett helt arbetsliv i ett slitsamt yrke ger en lägre pension är vad grundskyddet ger för en person som inte jobbat en enda dag i sitt liv. ”Det är helt förfärligt att det inte lönar sig mer att ha jobbat och slitit i många år”, säger SPF Seniorernas förbundsordförande Eva Eriksson.

I beräkningen har man tagit fram pensionen för åtta vanliga yrken, exempelvis vårdbiträde och butikssäljare. Dessa får flera hundra kronor lägre än den med full garantipension med högsta möjliga bostadstillägg.

Den 1 januari förstärktes grundskyddet, något Eva Eriksson inte ser som ett problem utan menar att det allvarliga är att arbete inte lönar sig bättre. Hon anser det vara orimligt att över 40 års arbete ger omkring halva lönen i allmän pension och att individens prestationer under arbetslivet har alldeles för liten betydelse i pensionssystemet.

Mer pengar måste nu in i systemet menar hon och förordar en omedelbar höjning av pensionsavgiften som ett första steg, detta för att förstärka pensionen både för dagens och framtidens pensionärer.

Höjda utbetalningar med senare uttag

SPF Seniorerna har även räknat på hur mycket högre pensionen skulle bli ifall man har möjlighet att börja ta ut denna senare. Gör man det tre år senare höjs utbetalningarna, så även om man inte arbetar. Exempelvis skulle en person som avslutar sitt arbete vid 64,8 år och sedan har noll inkomst fram till 67,7 år höja sin pension nästan lika mycket som om man arbetat under perioden.

Enligt SPF Seniorerna är upplägget orättvist för den som är sjuk eller arbetslös och man vill se att åldersgränserna i sjukförsäkring och arbetslöshetsförsäkring höjs till minst 67 år.