lakare-forgiftade-opixlad

Foto: Privat

Inrikes

Läkare dödade Birgitta, 80, med kalium – döms till böter

Publicerad 5/19/2022
Annons

Överläkaren Josef Asamrisson dömdes under tisdagen till villkorlig dom och dagsböter för vållande till annans död. Enligt domen skrev den 37-årige läkaren ut en alldeles för hög dos kaliumtabletter till den 80-åriga patienten Birgitta Bergman, som avled till följd av det.

Efter att ha känt sig krasslig i fem dagars tid söker 80-åriga Birgitta Bergman i februari 2019 vård på en vårdcentral i Lysekil. Därifrån skickas hon vidare på remiss till Norra Älvsborgs Länssjukhus – Näl – i Trollhättan.

På Näl blir Birgitta behandlad av två läkare med Mellanösternbakgrund, varav den ena är överläkaren Josef Asamrisson. På sjukhuset konstateras bland annat att Birgitta har låga kaliumvärden och hon får därför utskrivet ett recept på tio kaliumtabletter, tre gånger om dagen.

Farmaceut reagerar

När Birgitta går till sjukhusapoteket för att hämta ut sin medicin, reagerar den läkemedelsansvariga farmaceuten på receptet.

– Ska du ha så här många tabletter? undrar hon.

LÄS ÄVEN: TV4 lyfte fram läkaren Hammad – blåste folket med falska coronatester

Dosen avviker från de som anges i läkemedelsdatabasen Fass. Farmaceuten misstänker att läkaren skrivit fel, att det blivit en nolla för mycket och att Birgitta ska ha tre, inte trettio, tabletter om dagen.

Hon ringer därför upp den ena av de två läkarna för att försäkra sig om att receptet är korrekt, vilket hon får bekräftat via telefon.

Dör i sömnen

Under natten, tre dygn efter att Birgitta kommit hem från sjukhuset, avlider hon i sömnen. Den norske beredskapsläkare som larmas till bostaden för att utfärda dödsattest reagerar på Birgittas medicinering. Han misstänker att hon blivit felmedicinerad, och klockan halv tio nästföljande förmiddag larmar han därför polisen.

– Min reaktion som jobbat som läkare i tio år var att det var en hög dos. Det tyckte ambulanspersonalen också var ovanligt högt, berättar läkaren i polisförhör.

LÄS OCKSÅ: Kerstin, 77, flyttade in på äldreboende – smittades med skabb och svältes ihjäl

Ett befäl på Uddevallapolisen beslutar om att inleda en förundersökning om brott samma dag.

Vid en obduktion hittas ”38 stycken, ca 1,5 x 0,7 cm stora, vita, släta tabletter” i Birgittas magsäck. De är kaliumtabletter som inte hunnit lösas upp.

Förnekar brott

I januari i år väcks åtal mot Josef Asamrisson samt den andra behandlande läkaren. Båda läkarna nekar till brott.

Asamrisson påpekar i förhör att han hade hög arbetsbelastning den aktuella dagen, och förklarar att Birgittas recept baserades på rekommendationer han fick vid konsultation med en specialistläkare i endokrinologi. Men han vill inte svara på vilken läkare som han anser var ansvarig för Birgittas medicinering.

LÄS ÄVEN: Läkaren Farshid sålde falska coronaintyg – har kvar legitimationen

– Jag vill helst inte svara på det nu, säger han till polisen.

Endokrinologen säger i förhör att hennes rekommendationer kan ha misstolkats.

Döms

Under tisdagen denna vecka faller domen. Asamrisson döms till villkorlig dom och 50 dagsböter à 1000 kronor för vållande till annans död.

Uddevalla tingsrätt konstaterar bland annat i sin dom att kalium i vissa länder används för att avrätta dödsdömda fångar, och att läkaren ”måste … ha insett riskerna”. Domstolen skriver att:

LÄS ÄVEN: Löfven på bild mitt i vårdhärvan – nu väcks åtal för grovt mutbrott

”Doseringen har avvikit rejält från rekommenderad dos i FASS och andra yrkeskategorier har reagerat starkt på medicineringen. Det ifrågasätts som sagt inte att Josef Asamrisson hade en fruktansvärd arbetssituation som fullt möjligt påverkade hans behandling av Birgitta Bergman, men enligt tingsrätten bedömning kan den omständigheten inte frånta honom hans personliga ansvar.”

Däremot frias den andra läkaren från ansvar då hon var en relativt nyutbildad läkare med begränsad erfarenhet. En nämndeman vill fria båda läkarna från ansvar.

Från Irak

Josef Asamrisson är legitimerad läkare sedan 2010 och har specialistbevis sedan 2017. Han är född i Irak, men kom till Sverige som barn. Han hette tidigare Alsamarraie i efternamn, men familjen bytte till mer svenskklingande Asamrisson efter flytten till Sverige.

Asamrisson är inte tidigare dömd för brott. Asamrisson är fortfarande verksam som läkare.

LÄS OCKSÅ: AVSLÖJAR: Fängelsedömde coronafuskaren tillåts resa på PILGRIMSRESA innan rättegången

Mattias Albinsson
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
334Lämnade in upphittad 500-lapp – får 14 000 i böter i stället för hittelön
Annons