Krakowski

Krakowski/genrebild. Foto: Bengt Oberger (CC 4.0)

Inrikes

Läkare erkänner: tung medicinering till ’apatiska flyktingbarn’ trots att man visste att de simulerade

Publicerad 10/9/2019
Annons

Skandalen kring de ’apatiska flyktingbarnen’ rullas nu upp allt mer. Efter att Magasinet Filter skrev en artikel där två numera vuxna invandrare berättade om hur de tvingades simulera har debatten blossat upp igen. Denna gången är det tidningen Kvartal som intervjuat en läkare som erkänner att ”apatiska flyktingar utsattes för elbehandling och tung medicinering trots att personalen visste att de simulerade”.

I september skrev Samhällsnytt om intervjun i Filter där de som på 00-talet tvingats spela apatiska för att ge familjen uppehållstillstånd talar ut.

LÄS MER: De ’apatiska barnen’ berättar om hur de tvingades spela sjuka

En av dem, Anahit Arakelyan, gick sedan ut på sociala medier och kritiserade hårt Gellert Tamas som genom sina skriverier var delaktig i att hon och många andra barn kunde fortsätta utnyttjas och misshandlas som verktyg i asylprocessen. Han valde där att blocka henne. Hon kallar honom ”en skam för det svenska folket”:

LÄS MER: ’Apatiskt flyktingbarn’ till journalisten Tamas: ”Du är en skam för svenska folket!”

Läkare erkänner
Nu erkänner en läkare i tidningen Kvartal att de medvetet utsatte dessa personer för elbehandling och tung medicinering trots att personalen visste att de simulerade. Enligt läkaren Stefan Krakowski ska det ha varit en rädsla för att gå emot opinionsvindarna som blev viktigare än patienternas hälsa.

I sin text avslutar Krakowski med följande:

Vi har mycket att lära av de avslöjanden som nu framkommit om de apatiska barnen. En läxa för oss läkare är att både bli bättre i vår diagnostik och att visa ett större mod när vi blir vittnen till vanvård, även om opinionsvindarna blåser snålt.

Thomas Jackson försökte uppdaga bluffen
Överläkaren Thomas Jackson försökte redan tidigt, år 2005, uppmärksamma att detta var simulering, det han kallar ”malingering by proxy”, som alltså innebär att föräldrarna begår brott när de tvingar barnen till tortyrliknande behandling.

Samhällsnytt intervjuade nyligen Jackson om hans kamp för att rädda dessa barn och ungdomar från den tortyr som deras föräldrar och läkare utsatte dem för, med hjälp av svensk media:

Redaktionen
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
1075”Ryssland redo för krig med Nato”
Annons