I samband med att en beslöjad kvinna i sällskap med sin dotter sökte vård kommenterade läkaren att en D-vitaminbrist kunde bero på att de bar slöja och bara visade ansikte och händer, vilket fick dem att ilskna till och göra en DO-anmälan. Nu ber vårdcentralen om ursäkt för kommentaren.

Vid besöket på vårdcentralen ska läkaren ha sagt att båda kvinnorna förmodligen hade D-vitaminbrist och behövde ta kosttillskott. Dottern ska ha upplevt kommentaren som en kränkande åsikt kopplad till kvinnornas religion.

LÄS ÄVEN: SD-duo: Förbjud slöja på offentliga platser

Läkaren ska enligt Läkartidningen också ha sagt att ”antingen tar ni kosttillskott av D-vitamin eller så gör ni som kvinnorna i Iran”.

I anmälan till Diskrimineringsombudsmannen skriver dottern att läkaren gett uttryck för personliga åsikter, om än indirekt, och att det verkade som att läkaren menade att de var förtryckta.

Relevant information

I januari skickade regionjuristerna sitt svar till DO där man skriver att läkaren inte uttryckt någon personlig åsikt utan bara gett medicinskt relevant information. Att anmälaren utsatts för diskriminering håller man således inte med om.

Samtidigt menar man ”att informationen har lämnats på ett sätt som anmälaren uppfattat som kränkande, vilket givetvis är beklagligt”.

LÄS ÄVEN: Aftonbladets hån mot slöjförtryckta: ”Offerkofta”

I en ursäkt till patienten skriver vårdcentralens chef att man beklagar sättet som informationen framfördes på och att det inte var läkarens avsikt att såra någon.