En kvinna som led av svaghet, kräkningar, illamående och ångest sökte sig till vården för att få hjälp. Men någon tid för fysisk undersökning fanns inte och läkare bedömde över telefon att kvinnans symptom handlade om stress. Hon fick antidepressiva som skulle bota symptomen. När hon väl undersöktes nästan åtta månader senare konstaterade läkare att kvinnan led av cancer – men då var det för sent. Hon avled bara några dagar senare.

Det var hösten 2019 som kvinnan hade insjuknat och sökte sig till en vårdcentral i Helsingborg – men någon tid för fysisk undersökning fanns inte, rapporterar statstelevisionen.

LÄS ÄVEN: Vårdpersonal nonchalerade patient med tarmcancer – skickades hem med Proviva-dryck

Kvinnan fick beskedet att hon tidigast kunde få en läkartid i januari 2020. Under väntetiden försämrades kvinnans hälsa och hon följde därför upp kontakten med vården flera gånger över telefon för att bland annat berätta om smärtor i buken.

Vårdades med antidepressiva

Vårdpersonal fortsatte att nonchalera kvinnans besvär över telefon och inga undersökningar eller provtagningar genomfördes. I stället fick kvinnan antidepressiva mediciner utskrivna av läkaren.

Sommaren 2020 hade kvinnan tappat hela 12 kilo i vikt – men fortfarande hade vården ännu inte genomfört provtagningar trots ett första fysiskt läkarbesök. Det skulle dröja till slutet av juli innan läkare beslutade att ta prover på kvinnan. Efter en undersökning konstaterade man att kvinnan hade en ”barnahuvudstor knuta” i buken. Bara fyra dagar senare avled hon.

Inga påföljder från IVO

En obduktion visade att kvinnan led av äggstockscancer som sedan spridit sig vidare till buken och även skapat blodproppar i lungorna. Inspektionen för vård och omsorg (IVO) har utrett händelsen och slår fast att läkaren inte har varit tillräckligt noggrann. Myndigheten menar samtidigt att det ändå inte är sannolikt att det hade räddat kvinnans liv om hon fick rätt diagnos.

LÄS ÄVEN: Vården missade pojkes cancer över 20 gånger – skickades hem med värktabletter