Genrebild. Faksimil Facebook

Läkare nonchalerade och skickade hem äldre dement med benbrott – tvingades amputera

En äldre och dement person sökte akutvård med svåra smärtor men nonchalerades och skickades hem. Tre månader senare visade det sig att patientens smärtor i själva verket var benbrott och denne tvingades amputera benet.

I en anmälan enligt lex Maria till Inspektionen för vård och omsorg (IVO) framgår det att patienten upplevde smärtorna åtta dagar efter en höftledsoperation och anlände därför till en akutmottagning i Region Norrbotten, rapporterar SVT.

LÄS ÄVEN: Christer tvingades amputera fingrar och ben efter vårdmiss men nekas ersättning

Men på plats vid sjukhuset kunde läkare inte hitta något fel trots en röntgenundersökning. Därefter skickade de hem patienten utan någon åtgärd.

Levde med benbrott i ett kvartal
Det skulle dröja hela tre månader innan personal på det särskilda boendet upptäckte ett öppet sår vid patientens knä där benet hade spräckt huden.

Patienten fördes på nytt till sjukhus där läkare konstaterade att frakturen varit öppen redan tre månader tidigare vilket resulterade i att patienten tvingades amputera benet.

LÄS ÄVEN: Vård blev ”dessvärre försenad” – patient tvingades amputera benen

Kommentarer förhandsgranskas inte av Samhällsnytt och är inte redaktionellt material. Du är själv juridiskt ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Klicka här för att läsa våra kommentarsregler.