ivo-feature-2

Foto: Pressbild

Inrikes

Läkare pressade patient bevilja uppehållstillstånd åt släkting – får jobba kvar

Publicerad 3/3/2022
Annons

En läkare verksam i Skåne anmäldes till Inspektionen för vård och omsorg (Ivo) sedan han, enligt anmälan, pressat en patient som arbetar på Migrationsverket för att denne skulle ordna uppehållstillstånd åt en släkting till läkaren. Ivo har nu beslutat att inte ingripa mot läkaren.

Det är i augusti 2020 som en handläggare på Migrationsverket söker vård på en läkarmottagning i Skåne. Den läkare som handläggaren träffar frågar patienten var denne jobbar. Han berättar då att han jobbar på Migrationsverket.

– Bra, då kan jag vända mig till dig när jag ska smuggla folk från Syrien, så du ger dem uppehållstillstånd, svarar läkaren, enligt Ivo-anmälan.

Skärmdump

Ringer upp och hotar

En vecka senare blir handläggaren uppringd av en man som är missnöjd med ett beslut från Migrationsverket. Det visar sig att det är läkaren som hör av sig och är besviken över att en släkting till denne fått avslag på sin ansökan om uppehållstillstånd.

Läkaren påtalar bland annat att han ska operera handläggaren, något som gör att denne känner sig hotad.

”Jag avslutade samtalet ganska omgående därefter och kände mig sedan mycket illa till mods”, står att läsa i anmälan.

Ingen åtgärd

Händläggaren anmälde läkarmottagningen och den behandlande läkaren till Ivo. Och nu, ett och ett halvt år senare, har myndigheten fattat sitt beslut:

Ärendet kommer inte att utredas eftersom Ivo inte anser sig ha skyldighet att utreda det.

”Vi bedömer att händelsen i detta klagomål inte omfattas av vår utredningsskyldighet eftersom anmälan gäller att en läkare kontaktade dig i ett ärende som inte rörde din vård och att du kände dig obekväm i situationen. IVO bedömer därmed att det inte gäller en bestående skada som har uppkommit i samband med hälso- och sjukvård”, står att läsa i beslutet.

Faksimil

Från Mellanöstern

Läkaren som Ivo-anmäldes är 45 år gammal, född i Beirut och kom till Sverige från Libanon på 90-talet. Han är numera svensk medborgare.

45-åringen har enligt Socialstyrelsens register läkarlegitimation sedan 2008 samt två utfärdade specialistbevis på sig.

Han kommer nu alltså att få fortsätta arbeta som läkare.

Mattias Albinsson
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
849Ryssland fick skulden för möjlig ukrainsk attack på civila
Annons