Sara Lei, Sektionschef för Internmedicin på Karolinska Universitetssjukhuset Huddinge, bröt mot alla regler men får stöd av både chefer och sjukhusdirektören. Tack vare hennes rådiga ingripande har personalen fått ny skyddsutrustning från Kina, rapporterar SvD.

Sveriges svaga beredskap inför coronaepidemin har varit uppenbar på många håll. På sjukhusen har lagren med skyddsutrustning minskat i rasande takt. I samma tempo har oron stigit hos vårdpersonal, patienter och allmänheten i stort. I många kommuner är bristen på skyddsmaterial akut.

Sara Lei är, sedan bara några veckor, ansvarig för de specialistläkare som vårdar de svårt sjuka coronapatienterna inom akutverksamheten vid Karolinska Universitetssjukhuset Huddinge. Patienterna är illa däran, viruset kryper ner i lungorna och riskerar kväva dem inifrån. Tre av Leis kollegor ligger själva på intensiven och kämpar för sina liv.

När Lei insåg hur allvarlig bristen på skyddsmaterial är och att hennes kolleger kanske skulle tvingas arbeta utan skydd och därmed riskera sina liv, skrev hon ett desperat meddelande i en Facebookgrupp för kineser bosatta i Sverige.

”KÄRA VÄNNER! STOCKHOLMS SJUKVÅRD BEHÖVER ER HJÄLP! VI STÅR INFÖR BÖRJAN AV EN PANDEMI SOM KOMMER GÖRA MÄNNISKOR VÄLDIGT SJUKA. DET ÄR BARA EN TIDSFRÅGA. JAG VET ATT MÅNGA AV ER HAR GODA KONTAKTER I KINA DÄR PANDEMIN NU BÖRJAR AVTA. JAG BEHÖVER HJÄLP ATT SNABB SKAFFA FRAM MER SKYDDSMATERIAL. SNÄLLA, DRA I ALLA ERA KONTAKTER!”

Redan dagen därpå var mobilen full av sms och missade samtal och de fortsatte rasa in. Någon hade översatt hennes meddelande till kinesiska och vidarebefordrat det på WeChat, en kinesisk socialmedia-app.

Därefter gick det fort. Meddelandet nådde många tusentals människor och med hjälp av bland andra Kinesiska riksförbundet i Sverige lyckades Lei på bara några dagar få igång en räddningsaktion.

”Man måste tänka utanför boxen”

Två flygplan lastade med material har redan anlänt från Kina till Sverige. På söndag kommer ett tredje. Än så länge har 40 000 kirurgiska munskydd, 12 000 munskydd med skyddsklass FFP2, 5 000 visir och 2 000 skyddsglasögon anlänt. Allt tack vare Leis rådiga handlande.

– Man kan inte låta sig stoppas av en jättebyråkrati när det är kris, man måste tänka utanför boxen, säger Sara Lei till SvD.

Samtidigt som Lei lyckades få hit skyddsmaterial från Kina, har många EU-länder fortfarande svårt att visa solidaritet med varandra. Flera länder har infört exportförbud på diverse skyddsmaterial.

Frankrikes president Emmanuel Macron höll i början av coronakrisen ett tal där han först uppmanade till solidaritet inom EU men avslutade med att införa exportförbud på skyddsmaterial. Senare beslagtog franska myndigheter munskydd hos det svenska företaget Mölnlycke från ett lager i Lyon. Dessa har emellertid nu, efter dagar av svenska påtryckningar, återlämnats.

authorimage