patient-sjuk-taxi
Inrikes

Läkare tvingade bort patient i taxi – avled

Publicerad 3/20/2021
Annons

Efter att ha gjort sig skyldig till tre allvarliga avvikelser, varav en där patienten dog, har en läkare stängts av i väntan på utredning. Läkaren själv ställer sig oförstående till uppståndelsen.

I det första av tre fall som utspelades under fjolåret och Dagens Medicin rapporterar om sökte en patient med feber och kraftigt förhöjd snabbsänka vård för magsmärtor vid närakuten där läkaren i fråga arbetade. Trots att läkaren kände till att patienten hade andningssvårigheter gjordes ingen ny bedömning och personen skickades till sjukhus med taxi. Under färden avled patienten.

Nästa fall rörde en patient med högersidig känselnedsättning som skickades hem. Efter tio dagar återvände patienten och då konstaterades stroke.

I det tredje fallet skickades ytterligare en patient med symptom på stroke hem. Anhöriga krävde en remiss till sjukhus varpå läkaren tyckte att patienten skulle ta sig dit med egen bil.

Läkaren är nu tillfälligt avstängd och ska utredas av Inspektionen för vård och omsorg, Ivo. I anmälan framgår att läkaren inte har någon förståelse för att ha gjort felaktiga bedömningar.

Andreas Nilsson
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
840Ryssland fick skulden för möjlig ukrainsk attack på civila
Annons