Läkemedelsmyndighet undersöker bubblor i covidvaccin
Imagoiq, CC BY-SA 4.0 / U.S. Secretary of Defense, CC BY 2.0

Den schweiziska läkemedelsregulatorn Swissmedic uppgav på onsdagen att man undersöker potentiella risker i samband med bubblor som dykt upp i injektionsflaskor med covid-19-vaccinförstärkare omarbetade för att rikta in sig på omikron-varianten.

Swissmedic sa att de hade informerats av vaccinationscentraler om uppkomsten av bubblor under beredningen av det uppdaterade vaccinet från Pfizer och BioNTech riktat mot den ursprungliga versionen av coronaviruset och omikron.

”Infektionsflaskor av den aktuella satsen innehöll bubblor efter att ha tagits ur kylen”, säger Swissmedic och tillade att fenomenet verkar accentueras när sprutorna förbereddes flera timmar i förväg.

LÄS ÄVEN: Folkhälsomyndigheten stoppar proteinbaserat vaccin

Efter upptäckten har kantoner och vaccinationscentraler informerats som en försiktighetsåtgärd, sade tillsynsmyndigheten som undersöker möjliga orsaker.

En talesperson för BioNTech säger att Pfizer är ansvarig för leveranskedjan och distributionen i Schweiz och hade inga ytterligare omedelbara kommentarer.

Stötta Samnytt med Swish: 123 083 3350

Författare av texten

Andreas Nilsson

Kommentarer förhandsgranskas inte av Samhällsnytt och är inte redaktionellt material. Du är själv juridiskt ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Vill du slippa reklamen och samtidigt stötta Samnytt
Bli då prenumerant och välj annonsfritt eller om du hellre vill donera välj det alternativet!