lambertz-94873
Inrikes

Lambertz besviken på rättssystemet – stämmer staten på miljonbelopp

Publicerad 3/24/2021
Annons

Som Samnytt rapporterade tidigare under onsdagen, läggs utredningen nu ned mot toppjuristen Göran Lambertz som suttit häktad misstänkt för våldtäkt mot en betydligt yngre juridikstuderande kvinna. Lambertz meddelar nu att han stämmer staten på en miljon kronor för den integritetskränkning han menar sig utsatt för från rättsväsendet.

Lambertz anser att han frihetsberövats och häktats på felaktiga grunder efter anklagelser från en ung kvinna om att ha våldtagit henne under julhelgen. Han vill ha ekonomisk kompensation för detta när förundersökningen nu läggs ned i brist på bevis.

LÄS MER: Våldtäktsutredning mot Göran Lambertz nedlagd

Vidgår samlag: ”Köttet var svagt”

Den tidigare justitiekanslern och HD-domaren släpptes på tisdagen ut ur häktet och höll senare samma dag en improviserad presskonferens. Under denna erkände han att han haft samlag med den unga kvinnan fast han ”inte borde” men var för ”svag i köttet” för att säga nej. Någon våldtäkt var det enligt Lambertz inte fråga om

Lambertz släpptes från häktet på tisdagen och ärendet har lagts ned eftersom det enligt åklagaren saknas tillräckliga bevis för att väcka åtal. I sin stämningsansökan mot staten frihetsberövandet skriver han.

Jag ansöker om stämning mot staten genom justitiekanslern och yrkar att staten ska förpliktas att till mig utge en miljon (1 000 000) kr jämte ränta från dagen för delgivning av stämning till dess betalning sker.

Skadan består dels i själva frihetsberövandet med det lidande det innebär, dels i en avsevärd publicitetsskada med betydande integritetskränkningar.

Lambertz skriver vidare att han inser att den skada han inte når upp till det begärda beloppet men att han lägger sig så högt ändå därför att staten inte ska kunna ”komma undan en rättegång”.

LÄS MER: AVSLÖJAR: HD-profilen Göran Lambertz häktad för våldtäkt

Ska skänka pengarna till Dawit Isaaks familj

Om han tillerkänns pengarna ska dessa skänkas till den eritreanske journalisten Dawit Isaaks familj. Isaak reste hem från Sverige 2001 efter att ha befunnit sig här i ett antal år och är sedan dess försvunnen, troligen fängslad av den kommunistiska regimen. Det är oklart om han lever eller är död.

Stockholms tingsrätt meddelar att de ännu inte tagit emot någon stämningsansökan från Lambertz. SVT uppger sig dock ha tagit del av handlingen.

Mats Dagerlind
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
1060Forskare: Smarta människor vaccinerade sig tidigare än andra
Annons