I ett tal tackade Maria Larsson polisen för att ha nekat den islamkritiske politikern Rasmus Paludan tillstånd att demonstrera i Örebro på valborg. Det fick en individ att ilskna till.

Det var under sitt vårtal landshövding Maria Larsson riktade ett tack till polisen för att ha stoppat Rasmus Paludans ansökan om tillstånd för en manifestation, vilket Samnytt var först med att rapportera om. Nu har hon JO-anmälts med motiveringen att hon underminerar grundlagen.

”Där tycker landshövding Maria att det är lämpligt att underminera vår grundlagsskyddade rätt att uttrycka sina åsikter. Detta gör hon genom att tacka polismyndigheten för att de nekat en ’upprorsmakare’ (Rasmus Paludan) rätten till en allmän sammankomst. Vidare anser hon sig avgöra vem/vilka våra grundlagar är ämnade för”, skriver personen i anmälan.

LÄS ÄVEN: KD-landshövding tackade polisen för att de stoppade Paludan

”Om våra myndigheter inte gör sitt yttersta för att bevara och upprätthålla grundlagarna för sina medborgare, oavsett åsikt, kan vi verkligen kalla oss för en demokrati då?”, frågar sig anmälaren.

”Förtvivlad”

Larsson kände till att en anmälan gjorts men inte hur den formulerats.

– Jag berörde händelserna i Sveaparken under påskhelgen och det gjorde jag utifrån att jag var precis lika förtvivlad som många andra över vad som hände där. Jag skulle vilja säga att det naturligtvis är en självklarhet att stå upp för yttrandefriheten, säger hon till Nerikes Allehanda.

Hon säger sig nu välkomna granskningen för att se om några felaktigheter begåtts.

LÄS ÄVEN: Dessa nyanlända begärs häktade för korankravallerna i Örebro