KRÖNIKA Den före detta landsortsskribenten Patrik Oksanen som nyligen fick sparken från tidningen Hela Hälsingland fortsätter att hetsa mot Ryssland och även ryssar – senast genom Expressen. I en artikel på tidningens kultursida varnar han för att ”Putins informationskrig” är effektivare än ”vi” tror – därför att en majoritet av svenskarna inte längre ser Ryssland som ett stort hot enligt en opinionsundersökning.

Den något paradoxala slutsatsen finner sin förklaring i Oksanens bakgrund. Hela hans livsgärning har gått ut inte bara på att övertyga svenskarna om att Ryssland är det största hotet, utan även på att verkligen göra Ryssland till det. Oksanen vill att Ryssland ska gå i krig mot Sverige. Detta skulle i sådant fall bekräfta hans fördomar och teorier – den bästa avgångspresenten till den åldrande opinionsbildaren. Varför Oksanen vill det ligger utanför ramen för den här artikeln och är egentligen ointressant – vare sig det är hans finska bakgrund, svåra uppväxt eller eventuella psykologiska problem som är orsaken.

Ett krig kommer inte från tomma luften. Det ska finnas en spänning mellan länderna som hela tiden trappas upp och eskalerar. Det är den spänningen som Oksanen försöker att åstadkomma.

I nuläget vore det extremt svårt för Putin att angripa Sverige. Inte minst därför att Sverige upptar en mycket liten plats i ryssarnas medvetande. Putins varje krig har inrikespolitiska mål. Om det inte finns någonting att vinna på hemmaplan – som stödet från befolkningen eller en fokusförflyttning från ekonomiska och sociala problem i Ryssland – finns det inga skäl att starta krig heller. Att angripa Sverige eller ockupera Gotland finns inte på kartan helt enkelt – och därför är det i nuläget uteslutet. Till och med Putin måste förhålla sig till opinionen.

Än så länge har gemene ryss mycket goodwill för Sverige. Det är trots allt ett land av Astrid Lindgren med Karlsson på taket och Pippi Långstrump, ABBA och Volvo – samt kanske några vaga minnen om den svenska modellen från reportage på sovjetisk tv. Ja, någonstans nås den gemene ryssen av medierapporteringen om migrantvåldet – då rycker den på axlarna och tycker lite synd om naiva svenskar som släppt in halva jordklotet i sitt lilla land. Den gemene ryssen skulle bli mycket förvånad om den hade fått veta hur mycket det pratas om Ryssland i Sverige – och i vilka termer.

Det är inte alltför svårt att så splittring och hat i relationer mellan två folk – inte minst historiska ärkefiender som Sverige och Ryssland. Det är precis vad den överviktige rasisten försöker att uppnå när denne exempelvis föreslår att svenska myndigheter ska införa ett apartheidliknande rättssystem särskilt för personer med ryskt ursprung – och ska döma dessa enligt ”sunt förnuft” (Oksanens sunda förnuft – anm.), inte enligt lagarna.

Med detta hoppas han att sätta Sverige på kartan för Rysslands gigantiska propagandamaskin. Han hoppas på motåtgärder som skulle bevisa hans tes – att Ryssland är ett hot, titta bara på hur de reagerar!

LÄS ÄVEN: Oksanen ingick i hemlig påverkansgrupp som arbetade med att sammankoppla ryska hotet och högern

Hans förslag som innebär en systematisk diskriminering av ryssar på grund av deras ursprung är en julklapp för den ryska propagandan som vill skapa just denna bild av hur väst behandlar ryssar. Men än så länge har hans ansträngningar gått till spillo. Moskva ser inte Oksanens vevande – det finns för mycket annat att reagera på i världen.

Dock vet vi inte när ryska propagandageneraler ska få för sig att det faktiskt finns skäl att börja reagera – och att skapa en fiende av Sverige i ryssarnas medvetande. Det finns ett ryskt ordspråk – om man drar en katt i svansen tillräckligt länge kommer den att fräsa till till slut. Eller en björn som i det här fallet.

Om eller när detta sker, kommer varje propagandistisk upptrappning att leda med små oåterkalleliga steg längs samma väg – mot ett krig. En upptrappningsspiral är, som bekant, mycket svår att bryta när den väl är påbörjad. Om Sverige ska få en plats i ryssarnas medvetande som en fientlig nation, med alla inrikespolitiska förtjänster som ett snabbt krig mot en svag fiende innebär – då är kungariket i fara på riktigt. Och då blir det nog för sent att försöka att ändra på någonting.

Än så länge är vi en-två decennier före den stunden – vi är vid den punkt i tiden när en rabiat krigshök med en handfull anhängare försöker att knuffa båda Sverige och Ryssland in i en upptrappningsspiral. Någonstans kan jag förstå Oksanen – att provocera fram ett krig och underminera Sveriges säkerhet är både hans levebröd och ett sätt att leva ut hans sjuka drömmar.

Den fråga vi bör ställa oss dock är: vill verkligen någon i Sverige gå i krig imorgon för att Patrik Oksanen ska kunna betala av sitt bolån idag? Eller bör denna person snarare behandlas som ett hot mot rikets säkerhet – ett hot mot oss alla?

LÄS ÄVEN: Förföljelser mot ryssar bör stoppas