Längre fängelsedomar i stor mord- och brottshärva i Katrineholm

Delningar

På tisdagen föll domen (B 1456-17) i Nyköpings tingsrätt i ett mål kopplat till en omfattande brottshärva i Katrineholm med inslag av mord, grova bedrägerier, penningtvätt, grov utpressning, grova vapenbrott, våldtäkt och allmänfarlig ödeläggelse. En 22-årig man döms till 18 års fängelse och en 41-årig man döms till 14 års fängelse. De båda dömda har utomvästlig invandrarbakgrund.

Brottshärvan började rullas upp i maj förra året i spåren av den mordutredning som då inleddes efter att en 35-årig man skjutits ihjäl utanför Östra skolan i Katrineholm. Varefter utredningen fortskred kunde ett antal brott kopplas till de misstänkta för mordet, däribland den uppmärksammade granatattacken mot polishuset i Katrineholm under nyårsnatten mellan 2016 och 2017.

Flera personer stod åtalade i den del som avser mordet på 35-åringen. För de övriga anser Nyköpings tingsrätt dock inte att bevisningen räcker till. En man med svensk bakgrund som åtalades för anstiftan av mordet med svartsjuka som uppgett motiv frikänns helt.

Ett antal män och kvinnor i brottshärvans periferi med varierande bakgrund döms till kortare påföljder för narkotikabrott, skyddande av brottsling och bokföringsbrott.

41-årige Adnan Rostam Mzori, som döms för medhjälp till mord och ett antal andra grova brott ska enligt uppgift tidigare ha arbetat som polisinformatör. Tingsrätten ansåg inte det gick att styrka mannens inblandning i granatattacken mot Katrineholms polisstation. Han frias även i brist på bevis för en våldtäkt.

Mzori har sedan tidigare ett antal domar på sig för bland annat grov olovlig körning, hot mot tjänsteman och narkotikabrott.

22-årige Arnauld Arakaza, som döms för mord och penningtvätt, ansåg domstolen att det fanns stark bevisning mot. Hans DNA påträffades på mordvapnet och han iakttogs också av vittnen när han efter mordet sprang från brottsplatsen.

Arakaza har tidigare två domar och ett strafföreläggande på sig för narkotikabrott.

Advokatkostnaderna för Mzori och Arakaza uppgår till cirka 2,5 miljoner kronor, en kostnad som enligt domen ”ska stanna på staten”, dvs bestås av skattebetalarna.

Delningar

Kommentarer förhandsgranskas inte av Samhällsnytt och är inte redaktionellt material. Du är själv juridiskt ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Klicka här för att läsa våra kommentarsregler.

36 KOMMENTARER

 1. Skyller man på ”socio-ekonomiska faktorer” erkänner man samtidigt att det finns grava brister i den förda invandringspolitiken, som orsakar dessa faktorer!

  • Jo, men syftet med den förklaringsmodellen är, att skjuta över skulden på medelålders etniska svenska män, som röstar borgeligt.
   Etniska nordeuropeiska män, som inte är socialister, är orsaken till alla problem i världen historien igenom.

 2. Vi borde bygga fler och mer fängelseplatser, det ska inte bli för dyrt betongbunkrar funkar för mig.

 3. 41 årige Adnan Rostam jobbat som informatör till polisen. Lycka till under dina 14 bast på kåken Adnan , det kan du behöva.

  Mvh / Den svenska befolkningen.

 4. Döms ja, men resurserna för att spärra in dem är obefintliga.
  De skall alla avtjäna sina straff i de landet de är födda.
  Dumpa dem annars på deras ambassad med respektive CV.
  Vi skulle ha ett tv program som kan t.ex. döpas till VAKNA SVERIGE!

 5. Det går att ta människor ur djungeln, men det går inte att ta djungeln ur människor!
  Katrineholm är tyvärr förlorat även om det nu blir 2 berikare mindre!

 6. De båda dömda har utomvästlig invandrarbakgrund. Det normala straffet är livstid. Ytterligare ett svagt domslut.

 7. Fy f-n vad FÖRNEDRANDE gentemot Folket som får BETALA och BETALA deras Jävulskap och sen Fängelsevistelserna a 4 000 dygn..

  Hur känns det DU ÄRLIGE Folkhemsbyggare som levt ditt Liv o Betalt din Skatt att även BEKOSTA detta….??

 8. Snart har vi mord och omfattande brottshärvor i varenda liten by i Sverige. Regeringen försöker dölja utvecklingen bakom den allmänna nedgång i brottslighet som pågår i civiliserade länder.

  I andra länder är nedgången ca 50 %, medan den endast är 15 % i Sverige, meddelade Tino Sanandaji.

 9. Ja dessa Gossar är dom som skall säkra upp kommande Pensioner eller hur Svetsaren och Magdalena Ut med dom och låt dom sitta av sitt fängelse straff i sina gamla hemländer samt att vi som skattebetalare får försörja detta skit

 10. Hur är detta möjligt har dessa domare rökt på? Ge dom sådana straff kan ju inte vara möjligt med tanke på vad vi sett dom göra innan!

 11. Hur många mördagalningar har vi i landet nu ? Frågan är ställd till Stefan Löfven om han läser detta

 12. En av dem valdes väl 2010 till ”Årets profil” i Katrineholm. ”Han har till och med avverkat en vända bakom lås och bom, innan han hittade rätt”. Flosklerna duggar tätt i Sverige numera.

LÄMNA ETT SVAR