Länsstyrelsen sprider identitetspolitiska myter

I höst anordnar Länsstyrelsen i Östergötland det man beskriver som ”en kunskapsdag om rasism i arbetslivet”. Bakom initiativet och en hel avdelning på flera läns officiella webbplatser står aktivisten Kitimwa Sabuni från Afrosvenskarnas riksförbund, en organisation känd för att sprida myter och konspirationsteorier om rasism i det svenska samhället.

I inbjudan till temadagen som äger rum den 11 oktober påstår Länsstyrelsen att ”rasism berör en stor del av befolkningen och är ett stort samhällsproblem”. Man skriver vidare att vita svenskar har särskilda privilegier och rättigheter i samhället. Det falska påståendet ska Martin Wolgast, som titulerar sig forskare vid Psykologiska institutionen på Lunds universitet, tala om på kunskapsdagen.

Flera andra länsstyrelser har tidigare anordnat ”kunskapsdagar” av det här slaget och har i likhet med den i Östergötland också en hel underavdelning på sina lokala webbplatser ägnade åt att sprida desinformation om lagar och regler på svensk arbetsmarknad.

Anlitar ökänd rasidentitär och islamistisk aktivist

Bakom samtliga dessa initiativ står Kitimbwa Sabuni, förgrundsfigur i flera identitetspolitiska aktivistorganisationer på den yttre vänsterkanten, däribland Afrosvenskarnas riksförbund och Muslimska mänskliga rättighetskommittén.

Sabuni är känd för en lång rad utspel där anklagelser riktas kollektivt mot svenskar med ljus hudfärg för att vara ”antisvarta rasister” och ”islamofober”. Bland annat har han med hänvisning till att de är rasistiska velat förbjuda författaren Herges enormt populära Tintinböcker.

Sabuni motsatte sig sanktioner mot Zimbabwes dåvarande korrupta vänsterdiktator Robert Mugabe eftersom dessa var grundade på västregeringarnas syn på den zimbabwiska befolkningen som ”galna afrikaner” Han har även kritiserat hårdare tag mot gängkriminalitet och projekt mot hederskultur då dessa är att betrakta som ”uttryck för en kolonial logik”.

Sabuni har tilldelats en egen mejladress på Länsstyrelsens domän. Bakom en kuliss av att vara oväldig myndighets- och samhällsinformation har han bland annat sammanställt ”vägledningar” och webbinarier med hårt vinklat identitetspolitiskt innehåll.

Hävdar att rassegregering tillämpas på svensk arbetsmarknad

Tillsammans med andra rasidentitära och islamistiska aktivister har Sabuni på Länsstyrelsens även producerat en serie poddavsnitt där desinformation, myter och konspirationsteorier sprids om svenskt arbetsliv. Medproducenter är Mona Nechma och Fatema Vanat, båda med förflutet på bland annat den terroristgrupper närstående islamistiska organisationen Ibn Rushd.

På den avdelning av Länsstyrelsens webbplats som Sabuni ansvarar för kan man bland annat läsa att Sverige tillämpar rassegregering på arbetsmarknaden och kräver forskarutbildning av personer med svart hudfärg för att de ska få samma lön som en ljushyad svensk gymnasist.

Andra länsstyrelser som har samma eller liknande desinformation på sina webbplatser är bland annat Västra Götland, Uppsala, Värmland, Stockholm, Kronoberg, Västmanland.

Stötta Samnytt med Swish: 123 083 3350

Författare av texten

Mats Dagerlind

Kommentarer förhandsgranskas inte av Samhällsnytt och är inte redaktionellt material. Du är själv juridiskt ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.