Lärare

Genrebild lärare. Foto: Faksimil YouTube

Inrikes

Lärare avvisade elev som skapade kaos under lektion – nu krävs Malmö Stad på 25 000 kronor

Publicerad 1/25/2019
Annons

Förra året tvingades en elev att lämna ett klassrum efter att han stört under lektionstid. Lärarens agerande anmäldes och eleven hävdade att han blivit kränkt inför andra elever. Nu kräver barn- och elevombudet, BEO, Malmö Stad på 25 000 kronor i skadestånd till pojken.

Händelsen utspelade sig i mars 2018 efter att en elev vid ett flertal tillfällen hade stökat och stört i ett klassrum i centrala Malmö. Pojken ska enligt skolans huvudman Malmö Stad ha skapat ”otrygghet och kaos” bland annat genom att slå med sin näve i bord, rapporterar Lokaltidningen.

LÄS ÄVEN: Dramatisk ökning av våld i skolor

Till slut ska läraren ha agerat mot eleven genom att lyfta ut honom från klassrummet. Efter händelsen anmäldes läraren för kränkande behandling. Den biträdande rektorn på skolan valde att inte undersöka händelsen vidare eftersom man inte ansåg att det inte handlar om kränkande behandling enligt skollagen.

Skolinspektionen och BEO: ”Kränkande behandling”
En annan anställd inom skolan ska ha berättat hur eleven lyftes ut ur klassrummet och beskrivit sin syn som chockerande. Enligt personen var handlingen en ”maktdemonstration”.

Föräldrarna tog ärendet vidare till Skolinspektionen och barn- och elevombudet, BEO. I anmälan skriver föräldrarna att pojken ”kände sig ensam, utsatt och tyckte det var jobbigt”.

LÄS ÄVEN: Väpnat hot och våld i skolan fortsätter att öka

Skolinspektionen och BEO anser att agerandet var en kränkande behandling och kräver Malmö Stad på 25 000 kronor i skadestånd till eleven.

I ett utlåtande skriver BEO följande:

”Händelsen har utspelat sig inför andra elever och torde ha varit förnedrande för A att bli behandlad på det sättet inför sina kamrater”

LÄS ÄVEN: Tvärvändning: Elever kan slippa bli polisanmälda för brott

Simon Kristoffersson
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
782Polismästarens uppmaning till svenskarna: Bilda medborgargarden
Annons