becknarväska

Faksimil UR

Inrikes

Lärare kommenterade elevs ’becknarväska’ – DO-anmäls

Publicerad 1/24/2022
Annons

Enligt en elevs förälder ska en lärare på en grundskola ha fällt flera påstått kränkande kommentarer om dennes så kallade becknarväska. Nu ska fallet utredas av Diskrimineringsombudsmannen, DO.

Enligt föräldern har eleven inte bara utsatts för kränkning utan även mobbing och rasism av personal på en grundskola i Uppsala kommun.

En lärare ska bland annat ha kommenterat elevens magväska som är populär i så kallade utsatta områden och sagt att han med en sådan kommer bli rekryterad av kriminella gäng. Eleven ska då ha sagt att han inte kommer bli kriminell varpå läraren påstås ha svarat: ”Det sa min förra elev och nu hittar man honom död i en skog.” Läraren ska också ha frågat om det var knark i väskan och visiterat eleven samt tittat i väskan.

DO kräver svar

Ytterligare en lärare påstås ha uppmanat en annan elev att inte umgås med eleven med väskan. Föräldern tolkar lärarnas påstådda beteende som att det har med elevens etnicitet att göra.

Eleven ska ha mått dåligt psykiskt och samtal med skolan ska inte ha resulterat i några åtgärder. Nu kräver DO svar av Uppsala kommun på flera punkter, bland annat om man anser att eleven utsatts för trakasserier.

Andreas Nilsson
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
1022Forskare: Smarta människor vaccinerade sig tidigare än andra
Annons