Lärare tvingar elever att skriva SD-fientliga arbeten: ”Det var inte avsikten”

En grundskolelärare i norra Stockholm har delat ut skrivuppgifter för att indoktrinera elever i hat mot Sverigedemokraterna och för fler asylsökande till Sverige. Samhällsnytt har sökt läraren som undviker oss. När vi når rektorn tar hon skarpt avstånd från arbetsuppgifterna och kallar det för ”ett misstag”.

Det är svenskläraren vid Vallentuna Friskola som står bakom arbetsuppgiften vilken på onsdagen delades ut till elever i årskurs nio. På informationsbladen finns fyra skrivuppgifter som liknar SD vid något främlingsfientligt och rasistiskt. Vidare ska eleverna även propagera för ett mångkulturellt Sverige som välkomnar fler asylsökande.

LÄS ÄVEN: Lärare smög in anti-SD-propaganda till gymnasielever

Den första skrivuppgiften berör scenariot där ett ”främlingsfientligt parti förstärkt sina mandat i riksdagen” och därför ”behöver vi alla arbeta mot fientlighet mellan grupper”. Eleverna ska skriva ett brev till statsministern med konkreta idéer ”som kan bidra till ökad gemenskap i samhället”.

Av den andra skrivuppgiften som innehar arbetsrubriken ”Främlingsfientlighet i Sverige? Nej tack!” framgår det att Sverigedemokraterna specifikt har fått fler mandat i riksdagen efter valet och eleverna ska sätta sig in i att de ”ser bevis på främlingsfientlighet och rasism” i deras omgivning. Eleverna ska därför bekämpa utvecklingen genom att väcka andras engagemang och presentera lösningar på problemet.

Med SD – inga nya ’Zlatans’

Men där slutar inte arbetsuppgiften. Vid skrivuppgift nummer tre ska eleverna argumentera för ett ”mångkulturellt idrotts-Sverige” och här väljer läraren att förankra arbetsuppgiften i elevernas troliga dyrkan av den framgångsrika fotbollsspelaren Zlatan Ibrahimović.

Enligt arbetsuppgiften som läraren författat åt eleverna innebär den politik som SD driver med ”bl.a. en minskning av anhöriginvandringen” att möjligheterna för att nya ’Zlatans’ träder fram minskar.

”Sverige bör välkomna alla asylsökande”

Den sista skrivuppgiften rör en novelltävling som Vallentuna Friskola har utlyst. Deras ämne för årets upplaga av tävlingen är ”främlingsfientlighet och rasism”. Eleverna ska skriva efter vinkeln att de ”känner starkt för ämnet och anser att Sverige bör välkomna alla asylsökande”.

LÄS ÄVEN: Kommun indoktrinerar småbarn att hata ”korkade vuxna” som kritiserar Greta

Elever vägrar göra arbetet

Flera elever i klassen har reagerat upprört över lärarens partiska och SD-fientliga skrivuppgifter. En elev uppger till Samhällsnytt att ett antal personer har beslutat sig för att inte alls slutföra uppgiften och då har läraren ändrat sig och sagt att de inte behöver argumentera mot SD men att hon ”bara tipsade om det”.

– Hon har bett om ursäkt och idag fick vi ett nytt papper där läraren bytt ut SD mot parti X och får nu skriva om vad vi vill men hon hänvisar fortfarande till att vi ska skriva om ett rasistiskt och främlingsfientligt parti.

Rektor tar avstånd: ”ett misstag”

Samhällsnytt har utan framgång sökt läraren över telefon för att höra hur hon resonerar kring skrivuppgifterna. När vi når skolans rektor Zandra Jakobsson för att höra hur hon ställer sig till lärarens skrivuppgifter tar hon avstånd från uppgiften som hon begärt ska ändras.

– Det kom till min kännedom igår att den här uppgiften hade delats ut och skolan är politisk neutral och ska vara. Så när jag fick kännedom om uppgiften så pratade jag med läraren och förklarade allvaret i det och läraren förstod. Nu är hela uppgiften ändrad.

Vad är lärarens förklaring till att uppgifterna lades upp fientligt mot Sverigedemokraterna?

– Ja, det var inte avsikten. Skolan ska ju vara politisk neutral. Vi kan och ska inte uttala oss vare sig för eller emot ett politisk parti så det har vi pratat med eleverna om och ändrat uppgiften och förklarat varför och bett om ursäkt. Det här ska ju inte hända och vi kommer se över våra rutiner så att det här inte händer igen.

Har hon förklarat varför hon specifikt fokuserade ensidigt på SD i uppgifterna?

– Det var ett misstag och uppgiften är ändrad.

Hade läraren på förhand meddelat skolledningen om ämnesvalet?

– Det är första gången som jag känner till att här har hänt på skolan mig veterligen och det ska inte hända igen.

Om man tittar på uppgiften med kritiska ögon skulle det nog kunna ses som politisk indoktrinering snarare än objektivt lärande. Är det en tanke du delar när du tittar på uppgiften?

– I och med att ett politisk parti nämns så förstår jag att den uppfattas så och ett parti ska inte nämnas på det sättet. Det finns andra sätt att göra en argumenterande text. Jag kan inte säga annat än att jag har pratat med läraren, förklarat allvaret och uppgiften är ändrad.

Vilka åtgärder kommer du som rektor vidta för att andra lärare inte ska göra sådana här upplägg framöver?

– Jag kommer att prata med all personal och vi kommer se över rutinerna. Det här är ingenting som har inträffat förut men vi ska absolut se till att det här inte händer igen. Det är väldigt viktigt att skolan är politisk neutral och det är vår avsikt och ambition att den ska vara det.

LÄS ÄVEN: Rektor upprörd över att elever bär SD-kläder i skolan – ber vårdnadshavare agera

Författare av texten

Simon Kristoffersson

Kommentarer förhandsgranskas inte av Samhällsnytt och är inte redaktionellt material. Du är själv juridiskt ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.