T.v. Genrebild klassrum. T.h. Marie Petersson, Lärarförbundet. Faksimil Facebook/Press

Lärarförbundet exkluderar Sverigedemokrater – med hänvisning till att man står för ”ett inkluderande samhälle”

13.7K Shares

Samhällsnytt kan berätta att Lärarförbundet i Kungsbacka portar Sverigedemokraterna från att delta i ett nämndprojekt där politiker ska ”skugga en lärare” för att få en bättre uppfattning om dennes yrkessituation. Man hänvisar till SD:s värdegrund, trots att politikerna inte företräder sina respektive partier utan besöker skolan som nämndledamöter. Förbundet uppger att de strävar efter ett ”inkluderande samhälle” och därför exkluderar man Sverigedemokrater.

Det är planerat att nämnden för förskola och grundskola i Kungsbacka inom kort ska skicka ledamöter för att besöka skolor i kommunen. Men nu meddelar Lärarförbundets lokalavdelning att Sverigedemokraterna, som är kommunens tredje största parti, inte får delta.

LÄS ÄVEN: Lärarförbundet kritiseras för mångkulturellt hyckleri

Beslutet gick ut till SD:s nämndledamöter i ett e-postmeddelande med Marie Petersson, ledamot i Lärarförbundet Kungsbacka, som avsändare. Petersson hänvisar i mejlet till ett citat hämtat från Lärarförbundet där man säger sig stå för ett inkluderande samhälle och tar avstånd från diskriminering av grupper – en policy som av allt att döma inte innefattar hur förbundet ska agera gentemot Sverigedemokrater.

”Lärarförbundet tar avstånd från alla former av kränkningar, diskriminering och segregation samt verkar för ett jämställt och inkluderande samhälle.”

SD: ”En väldigt farlig väg”
Samhällsnytt har talat med Carita Boulwén, gruppledare för Sverigedemokraterna i Kungsbacka. Hon berättar att ledamöterna i nämnden är ”bestörta” över uteslutningen eftersom de hade sett fram emot att få en bättre inblick i skolverksamheten.

Boulwén slår fast att det är ett märkligt beslut, särskilt eftersom SD-politikerna i det här läget inte representerar sina partier utan är på uppdrag av nämnden. Hon menar att förbundet på förhand har granskat politikernas partibeteckning för att sedan exkludera. Det anser hon är åsiktsregistrering och politisk förföljelse.


Carita Boulwén (SD)

Vidare uppger Boulwén att det ”rimmar dåligt” när Lärarförbundet uppger att de tar avstånd från kränkningar, diskriminering och segregation samt verkar för ett jämställt och inkluderande samhälle när man samtidigt applicerar det motsatta gentemot SD-politiker.

Hur ser du på Lärarförbundets agerande?

– Naturligtvis så reagerar man med ilska. Den här exkluderingen för mina tankar till politisk förföljelse och hur man förbjudit vissa människor att delta i vissa sammanhang.

Hur reagerade ledamöterna som mottog meddelandet från Marie Petersson?

– Med bestörtning naturligtvis. De blev fruktansvärt besvikna eftersom de har sett fram emot det här. De vill göra ett gott arbete som ledamöter i för- och grundskola, kunna fatta bra beslut och då kunna precis som alla andra ledamöter få vara ute i verksamheten och se hur det fungerar.

Efter att ledamöterna mottagit meddelandet från Petersson har Boulwén skickat in klagomål till både Förvaltningen för Förskola & Grundskola och även till Anders Ekström (M) som är ordförande i nämnden. Ekström har meddelat att han hoppas att Lärarförbundet ska ändra uppfattning.

Lärarförbundet: ”De står inte för våra grundvärderingar”
Samhällsnytt har även kontaktat Marie Petersson som meddelade beslutet till SD för att höra hur hon och övriga ledamöter i lokalavdelningen resonerar i sitt agerande när man utesluter folkvalda som vill få en bättre uppfattning om det dagliga arbetet i skolverksamheten.

Vad är det som gör att ni exkluderar Sverigedemokraterna från ett besök för att få en bättre inblick i skolverksamheten?

– Ja… ah, du, det vill inte kommentera just nu för jag… ehh, vi har inte pratat ihop oss om det. Det är ett lokalt beslut som är taget att vi inte samarbetar med Sverigedemokraterna.

Varför gör ni inte det?

– Mer än så vill jag inte kommentera just nu.

Det handlar om nämndledamöter. Vad är det som gör att ni inte kan tillåta folkvalda politiker att delta i projektet att följa med en lärare?

–  Ja, men de står inte för förbundets grundvärderingar.

Då utesluter ni dem helt enkelt?

– I våra samarbeten just nu lokalt. Men jag måste ehh, jag får återkomma till dig när vi har pratat ihop oss.

Hur demokratiskt anser du att det är när ni utesluter väljarna för Kungsbackas tredje största parti?

– Vet du vad, jag måste avsluta.

Kan du förstå kritiken från SD att det är odemokratiskt?

– Ja, det är en diskussionen som alltid, ehh… som alltid uppkommer vid politiska val. Så är det ju.

Är det inte ganska allvarligt om ni säger att vissa politiker inte får vara med och ta del av lärarnas verklighet?

– Fast så är det inte. Det här är en uppgift där politiker följer lärare under en halvdag. De [SD reds. anm.] sitter ju i nämnden och där lyssnar vi på deras tankar och så. Det är bara just vid det här momentet.

Petersson avslutar samtalet med att åter upprepa att hon måste återkomma.

LÄS ÄVEN: Skolledning förbjuder elever att informera media om kaosartade scener

13.7K Shares
Kommentarer förhandsgranskas inte av Samhällsnytt och är inte redaktionellt material. Du är själv juridiskt ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Klicka här för att läsa våra kommentarsregler.