Foto: Tomislav Stjepic.

Larm inifrån Migrationsverket – ”Stora brister”

Delningar

Man skriver bland annat att asylprövningen inte kan anses ”rättssäker, enhetlig, förutsägbar eller hållbar”.

Personal på Migrationsverket gör gemensam sak i ett 18 sidor långt upprop riktat direkt till justitiedepartementet och migrationsminister Heléne Fritzon (S).

Kritik riktas även mot myndighetens generaldirektör och tidigare operative chef Mikael Ribbenvik. Under dennes ledning ska enkla ärenden ha prioriterats för att förbättra siffrorna och de som ifrågasatt verkets tillvägagångssätt har tystats.

Beslutet 2016 att prioritera ärenden med syrier och ”ensamkommande flyktingbarn” ska ha fått konsekvenser. Åtminstone hälften av verkets budget ska då ha gått till boendekostnader för den sistnämnda gruppen.

”En fråga som regeringen rimligtvis borde ha funderat kring är om 120.000 enkla beslut var den mest kostnadseffektiva åtgärden då ett dygn för ett ensamkommande barn under asyltiden var i genomsnitt 1.900 kronor?” skriver artikelförfattarna.

Delningar

Kommentarer förhandsgranskas inte av Samhällsnytt och är inte redaktionellt material. Du är själv juridiskt ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Klicka här för att läsa våra kommentarsregler.