Under en natt i juli upptäcktes en sovande person i det nedsläckta personalutrymmet på ett häkte i Stockholm. Det visade sig vara larmchefen som tog sig en tupplur.

Klockan var strax efter 1 den aktuella natten då den snarkande larmchefen, som bäddat ned sig med en filt, upptäcktes av vakthavande befäl som gick en rond.

LÄS ÄVEN: Kvinnlig kriminalvårdare hade relation med intagen

Larmchefen sov djupt och vaknade inte av att vakthavande befäl ropade dennes namn, rörde vid personens fötter och tände alla lampor i rummet. Vakthavande befäl gav till slut upp återupplivningsförsöken, tog en bild och fortsatte ronden.

Stor säkerhetsrisk

Efter att högre chefer informerats om händelsen fick larmchefen förklara sig för personalansvarsnämnden, som anser att denne ”uppsåtligen har åsidosatt en av sina skyldigheter”. Agerandet har dessutom ”riskerat att skada Kriminalvårdens anseende”.

Vidare bedöms larmchefens siesta som ”en stor säkerhetsrisk” och man anser att en varning inte räcker. Påföljden blir tio dagars löneavdrag samtidigt som nämnden betonar att ”ett fortsatt liknande beteende” kan komma att påverka larmchefens anställning.

LÄS ÄVEN: Kriminalvårdare berättar om situationen på häkten: ”Vi böjer oss för ondskan”