Larmet från Södertörn: Polisstudenterna är lågbegåvade
Polisutbildningen/Justitie- och inrikesminister Morgan Johansson (S) Faksimil Facebook

I ett debattinlägg larmar en polisinspektör tillika lärare vid Södertörns polisutbildning om lågbegåvade polisstudenter. Han beskriver allt från fusk och pillerberoende till allvarliga felbedömningar så långt som halvvägs in i utbildningen.

Debattinlägget Vilka poliser vill vi ha?, som publicerades i Polistidningen på måndagsmorgonen, är skrivet av en mycket orolig Johan Siverland. Han är skeptiskt inställd till framtiden inom Polismyndigheten baserat på studenternas bristfälliga förmågor och prestationer.

LÄS ÄVEN: Polisen sänker kraven – historiekunskap tas bort

Siverland vittnar om polisstudenter som är beroende av psykofarmaka för att klara vardagen. Vissa studenter har tagit fram sina egna körkort och frågat vilket nummer som är personnumret. Någon student har under en övning, mer än halvvägs in i utbildningen, skjutit vad som ska föreställa en berusad man som inte vill lämna ifrån sig sin spritflaska. Vissa har ertappats med att fuska.

LÄS ÄVEN: Få invandrare klarar provet till polisutbildningen – underkänns i logiskt tänkande

Vädjar om höjda antagningskrav

Johan Siverland kritiserar dels förmåga och lämplighet hos en del studenter, och dels myndighetens hantering av dem.

Vi kommer med nuvarande antagningskrav och rutiner att få poliser som saknar tillräckliga kunskaper för att ingripa korrekt. Som visat på ett beteende som gör att de gott och väl kan tänkas fabricera bevis och som kan utgöra en fara för sig själva och andra. Vi kommer att få poliser som jobbar under straffansvar med så låg begåvningsnivå att de inte skulle få göra värnplikten.  

– Johan Siverland

Siverland vädjar till beslutsfattare på alla nivåer om att se till att antagningskraven till polisutbildningen höjs.

Han betonar vikten av poliser som är normalbegåvade, ärliga, kompetenta och mentalt friska, snarare än så många poliser som möjligt så snabbt som möjligt på bekostnad av allt det förstnämnda.

LÄS ÄVEN: Polisaspirant Bareq hatar ”äckliga SD-väljare” som bör begå självmord: ”Får tycka vad man vill”

Stötta Samnytt med Swish: 123 083 3350

Författare av texten

Mira Aksoy

Kommentarer förhandsgranskas inte av Samhällsnytt och är inte redaktionellt material. Du är själv juridiskt ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Vill du slippa reklamen och samtidigt stötta Samnytt
Bli då prenumerant och välj annonsfritt eller om du hellre vill donera välj det alternativet!