Mordet på 19-årige Tommie Lindh kunde ha stoppats. Den aktuella natten ringde hans vän, som våldtagits av den sudanesiska migranten, polisen men där tog man inte samtalet på allvar. Hade man gjort det, och snabbare skickat en patrull till platsen, kan det hela ha slutat annorlunda.

För en vecka sen dömdes den 23-årige sudanesiske migranten Abubaker Mohamad Awad för mordet på 19-årige Tommie Lindh i Härnösand. Förutom mord fälldes han även för grov våldtäkt, våldtäkt, försök till grov misshandel och grovt olaga hot. Påföljden blev livstids fängelse.

LÄS ÄVEN: Abubaker Mohamad Awad döms till livstids fängelse för mordet på Tommie Lindh

Det var på en privat fest den 10 maj som Abubaker först tilltvingade sig ett oralt samlag av en ung kvinna på festen, misshandlade en person och därefter knivmördade Tommie Lindh efter att han försökt få ut honom från bostaden.

Polisen har fått kritik för att man inte anlände till brottsplatsen förrän långt efter händelserna.

Vill veta varför polisen dröjde

I en intervju med SVT Nyheter talar nu våldtäktsoffret ut. Efter den första våldtäkten ringde hon polisen men det skulle dröja en och en halv timme innan patrullen kom till platsen. Under tiden hann hon våldtas ytterligare en gång och Tommie Lindh mördas brutalt.

– Jag vill verkligen veta varför polisen inte kom. Jag vill veta varför de inte trodde på mig för om dom hade kommit hade allt kunnat vara annorlunda. Då hade den andra våldtäkten inte inträffat och Tommie hade fortfarande varit i livet. Då skulle han vara hemma nu, spela spel och dricka mjölk och äta bullar som han brukade göra, säger hon.

Trots att hon under det drygt nio minuter långa samtalet upprepade gånger uppger adressen och ber polisen att skynda sig, påstås att man inte lyckades lokalisera adressen och även bedömde samtalet som inte ”troligt”. Förfarandet hos polisens regionledningscentral i Umeå får ödesdigra konsekvenser.

På frågan varför man avfärdade larmet har varken Benny Rinnström, chef för RLC i Nord och Jonas Hysing, chef för polisens nationella kontaktcenter, någon kommentar.

LÄS ÄVEN: Här svarar justitieministern om Tommie Lindhs mördare: ”Sluta hetsa mot invandrare”

Händelsen är anmäld till polisens särskilda utredningar för en granskning om det begåtts något fel.