På torsdagen meddelade regeringen att den aviserade revideringen av lagen om anställningsskydd (Las) ska baseras på det avtal som träffats mellan Svenskt Näringsliv och PTK. Detta trots att LO ställt sig utanför avtalet. Den omdiskuterade Las-utredningen läggs därför på is.

Enligt uppgift ska stödhjulspartierna C och L stå bakom beskedet och acceptera att Las-utredningen nu läggs åt sidan som skulle ha aktiverats om arbetsmarknadens parter inte kunnat komma överens. Positiva signaler har kommit från C-ledaren Annie Lööf. L har ännu inte kommit med någon officiell kommentar.

LÄS ÄVEN: Las-kriget fortsätter – LO förkastar samtliga alternativ

LO välkomnar regeringens principiella besked men avvisar samtidigt lagändringar som helt grundar sig på det nu träffade avtalet som man inte undertecknat. Vänsterpartiet intar samma hållning, kommunistledaren Jonas Sjöstedt kommenterade beskedet som ”en delseger”.

LÄS ÄVEN: LO säger nej till Las-avtal – V flaggar åter för misstroendeförklaring mot regeringen

Stötestenarna i förhandlingarna och utredningen handlar främst om ja eller nej till utökade undantag från turordningsregler och andra lättnader för arbetsgivare att säga upp problematiska anställda samt den flora av prov-, visstids- och vikariatsanställningar som man från fackligt håll menar används för att kringgå anställningstryggheten.

Läs fler artiklar på Samhällsnytt om Las HÄR.