svantesson-svt-30-minuter

Bild: Faksimil SVT.

Inrikes

Ledande M-politiker gör avbön för rasistanklagelser mot SD

Publicerad 10/20/2021
Annons

Toppmoderaten Elisabeth Svantesson säger nu att hon ångrar att hon kallat Sverigedemokraterna för rasister. Hon erkänner att hon redan när hon gjorde det visste med sig att det var fel och fult men säger att hon inte vågade annat än att följa minsta motståndets lag och drogs med i det allmänna drevet. Det är inte första gången som Svantesson agerat emot sin övertygelse.

Nyligen berättade inrikesminister Mikael Damberg (S) att han och hans partikamrater inte vågat föra den mer ansvarsfullt restriktiva invandringspolitik som man visste var rätt. Detta av ängslighet för att bli kallade för rasister. I stället ägnade man sig åt att själva skälla det parti – Sverigedemokraterna – för rasister för att de förde en sådan politik som man i det egna partiet inte vågade bedriva.

Nu kommer Elisabeth Svantesson (M) – minister i den invandringsliberala regeringen Reinfeldt och sitt partis ekonomiskpolitiska talesperson – med ett liknande erkännande. I SVT:s intervju program ”30 minuter” gör hon avbön för att ha farit ut i rasistanklagelser mot Sverigedemokraterna. Svantesson säger att hon visste att det var fult men att hon inte vågade gå emot det allmänna drevet mot SD.

Idag ångrar @ElisabethSvan att hon tidigare kallade Sverigedemokraternas politik rasistisk. ”Jag tyckte egentligen inte det”, säger hon i kvällens #30minuter. SVT Play 19.30. SVT2 21.45. pic.twitter.com/JADuBXOrc3

— Anders Holmberg (@SVTHolmberg) October 20, 2021

Moderat kovändning skapar trovärdighetsproblem

Det senaste året har Moderaterna och Kristdemokraterna öppnat dörren för ett regeringssamarbete med Sverigedemokraterna efter valet. Det har föranlett ledande politiker på den rödgröna sidan att tala om ett ”blåbrunt” block, en associering till nazism som många menar är osmaklig och relativiserar de omfattande folkrättsliga brott som de tyska nazisterna gjorde sig skyldiga till under andra världskriget.

Omsvängningen inom Moderaterna visavi SD – från Fredrik Reinfeldts ”inte ta i dem med tång” till att kopiera partiets politik och regeringssamverkan – har skapat trovärdighetsproblem för flera av de ledande M-politiker som ingick i regeringen Reinfeldt och nu aspirerar på ministerposter i en M+KD+SD-regering efter valet nästa år.

”Sorgligt att använda den typen av epitet”

Vid sidan att moderatledaren Ulf Kristersson har bland annat Elisabeth Svantesson fått besvärande frågor kring tidigare ställningstaganden gentemot Sverigedemokraterna som rimmar dåligt med att regera tillsammans. I en intervju i Dagens Nyheter för ett par år sedan slog Svantesson fast att SD är ett rasistiskt parti eftersom partiets politik bygger på ett ”vi och dom”-tänkande.

Nu hävdar Svantesson att hon aldrig tyckt att SD är ett rasistiskt parti men att hon inte vågade gå mot strömmen och därför sade som hon gjorde mot bättre vetande. Till SVT:s nyhetsankare Anders Holmberg säger hon att hon tycker att ”det är sorgligt att använda den typen av epitet” och ångrar att hon själv gjort det. ”Det var dåligt” erkänner hon.

– Jag borde ha backat tillbaka och inte bara gått med strömmen, säger en ångerköpt Svantesson till SVT.

Inte vågat stå för sina åsikter tidigare

Svantesson har även tidigare uppmärksammats för bristande politiskt mod och att hellre följa med strömmen än att lyssna på och agera i linje med sin inre övertygelse.

Med sin bakgrund i frireligiösa Livets Ord är Svantesson kritisk till samkönade äktenskap. Men när lagändringen klubbades igenom i riksdagen 2009 vågade hon inte rösta nej utan avstod från att delta i voteringen.

Svantesson är även motståndare till abort och var tidigare aktiv i organisationen Ja till livet för att begränsa aborträtten. När hon tillträdde som arbetsmarknadsminister i regeringen Reinfeldt 2013 tordes hon inte stå för sin åsikt utan påstod i stället att hon ”står bakom svensk abortlagstiftning”.

Mats Dagerlind
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
782Polismästarens uppmaning till svenskarna: Bilda medborgargarden
Annons