I slutet av september avsade sig Nässjö-politikern Leif Ternstedt alla sina uppdrag och lämnade Socialdemokraterna inför den kommande valrörelsen. Enligt Smålands dagblad ifrågasätter han den demokratiska styrningen i den lokala partitoppen och anser att partiet saknar visioner. Nu har Ternstedt istället blivit Sverigedemokrat. Övergången beskrivs som en ”politisk bomb”.

– SD ligger närmast den syn jag har i dag om hur samhället bör se ut, säger han.

Ternstedt, som fram till nyligen var ordförande för barn- och utbildningsnämnden, tar med sig nära 20 års erfarenhet som politiker till sitt nya parti. Han säger att han länge vägde mellan M och SD och bollade även frågan med sin fru, den moderata politikern Jennie Clausen Ternstedt. Trots hustruns partitillhörighet blev det till slut SD:s politik som övertygade honom.

LÄS ÄVEN: Muslimsk massbön på skolan i Nässjö under skolavslutningsdagen

Nässjö ”ett skenande bidragssamhälle”

– Jag kan stå bakom den politik som SD för, inte minst i Nässjö där vi måste ta tag i åtgärderna mot ett skenande bidragssamhälle. Jag kände också att som gammal sosse skulle det vara svårare att gå med i moderaterna och få gehör för mina tankar, säger han. 

Socialnämndens prognos för helåret 2021 visar på ett underskott om 23 miljoner kronor i Nässjö kommun. Mer än hälften består i ekonomiska bistånd till de som antingen inte kan eller vill försörja sig själva. Detta är något Ternstedt vill åtgärda. Han ser flera möjligheter, bland annat att villkora bidragen i större utsträckning.

– Jag tror att det ger effekten att fler fortare kommer ut i riktigt jobb. Sedan är det bra att vi har ett socialt skyddsnät för de som inte kan få jobb, säger han.

LÄS ÄVEN: Stor majoritet miljöpartister nöjda med Sveriges utveckling

”Tillför erfarenhet och mycket kunnande”

Vid senaste valet, 2018, fick socialdemokraterna 15 mandat och SD tolv mandat i Nässjö kommun. I nästa års val kandiderar Ternstedt för SD, rapporterar SR. Magnus Hellström, gruppledare inom SD, välkomnar sin nye partikollega.

– Det är jättestort för oss, Leif tillför både erfarenhet och mycket kunnande, säger Hellström. 

– Jag kan säkert få med mig någon väljare och röster, även andra politiskt aktiva kanske kan känna för att byta parti, tror Ternstedt.