Igår skrev Samhällsnytt om Österledsskolan i Oskarström där flickor misshandlas och kallas svennehora och elevernas föräldrar inte vågar låta barnen gå till skolan. När Hallandspostens ledarskribent Mattias Karlsson delger sina åsikter om situationen menar han att föräldrarna till eleverna är ”rasister”.

Det var frilansjournalisten Joakim Lamotte som på onsdagen rapporterade om fallet, och det är Lamotte som idag uppmärksammar Mattias Karlssons utspel.

LÄS MER: Flickor misshandlas och kallas svennehora – föräldrar vågar inte låta barnen gå till skolan

Bakom trakasserierna står nyanlända migranter och bara under den senaste veckan har flera storbråk utbrutit på skolan och polis har tillkallats.

Under rubriken Föräldrarna måste ta sitt tunga ansvar skrev Mattias Karlsson i tisdags att enligt statistiken ”så ligger andelen elever med utländsk bakgrund på Österledskolan under genomsnittet för hela kommunen”.

Men för vissa föräldrar är alltså elever med utländsk bakgrund orsaken till problemen på skolan. Det är inget annat än ren och skär rasism.

Ett obegripligt resonemang, enligt Lamotte som frågar bara för att andelen elever med utländsk bakgrund ligger under genomsnittet så kan inte dessa ställa till problem på skolan?

Att sedan skuldbelägga offer för våld och sexuella trakasserier genom att kalla dem för rasister är skamligt och ett hån mot alla de elever som blivit utsatta.

Karlsson skriver även att ”nästa gång en förälder anklagar andra elever för att vara bråkiga ska den mötas av den obligatoriska motfrågan: Vad har du gjort för att ditt barn sköter sig i skolan?”

Ännu ett obegripligt resonemang enligt Lamotte.

Enligt Mattias Karlsson skall alltså en förälder vars dotter blivit slagen och kallad svennehora skuldbelägga sig själv. Det är svårt att inte undra om Hallandspostens ledarskribent även vill överföra detta resonemang till resten av samhället. Skall våldtäktsoffer fråga sig själva vad de kunde gjort för att inte bli våldtagna? Skall personer som blivit rånade och misshandlade helt enkelt få skylla sig själva?

Avslutningsvis konstaterar Lamotte att det trots allt inte är förvånande att läsa Karlssons omdömeslösa krönika då det är precis på det viset många makthavare betraktar utsatta människor i Sverige i dag – alla resurser läggs på förövare medan brottsoffren behandlas som något katten släpat in.

Det är skamligt.