En blocköverskridande regering kommer styra Danmark de kommande fyra åren. Statsminister Mette Frederiksen (S) presenterade igår sitt nya regeringsunderlag.

Klockan tolv igår höll den danska statsministern pressträff på Marienborg, flankerad av Venstres Jakob Ellemann och Moderaternes Lars Lökke Rasmussen.

Det är de tre partier som kommer regera landet i koalition de kommande åren. Det är andra gången sedan andra världskriget som Danmark har en blocköverskridande regering. Sist det hände var 1978. Den regeringen satt i lite drygt ett år. Det är också första gången på många år som Danmark har en majoritetsregering.

Kompromissar om Rwanda-plan

De tre partierna är överens om mycket; bland mycket annat skattelättnader för låginkomsttagare, mer pengar till sjukvården och nya koldioxidavgifter för Danmarks bönder.

Däremot tycks Socialdemokraterna tvingas kompromissa något gällande planerna på att skicka asylsökande till ett mottagningscentrum i Afrika. Den förra regeringen hade långtgående planer på ett sådant i samarbete med regeringen i Rwanda.

Mette Frederiksens nya liberala samarbetspartners, där Lars Lökke Rasmussens nybildade Moderaterne inte minst inspirerats av Sveriges Fredrik Reinfeldt, tycker att planen är orealistisk. De vill hellre hitta en asyllösning tillsammans med EU och FN.

Å andra sidan var motståndet mot att skicka migranter till Rwanda ännu större från Socialdemokraternas röda tidigare samarbetspartier.

– Det är vår tydliga önskan att det ska etableras. Självklart vill vi helst göra det i samarbete med andra länder eller med EU. Kan man tänka sig att det görs bilateralt, alltså med ett annat land? Där är svaret ja, säger Mette Frederiksen i en kommentar.

Nytt oppositionsläge

Med Danmarks tre största partier i regeringen skapas ett nytt oppositionsläge i Folketinget.

Socialistisk folkeparti med 15 av 179 mandat är det största oppositionspartiet i det röda blocket. På andra sidan är Inger Stöjbergs nybildade Danmarksdemokraterna störst utanför regeringen i det blå blocket.

Inget av dem är nöjt med den nya regeringsuppgörelsen.

Inger Stöjberg, th, med Jakob Ellemann och andra blå partiledare innan valet. Twitter

– Efter historiskt många dagar har Danmark nu fått en regering. En mittenregering. Men Danmark behöver inte en mittenregering, säger SF:s partiledare Pia Olsen Dyhr i ett uttalande där hon vill se mer fokus på klimatet, jämställda lönder och dem som har minst.

Inger Stöjberg är istället mest besviken på att det inte blir något rättsligt efterspel för Mette Frederiksen för den så kallade minkskandalen, då både Ellemann och Rasmussen i och med regeringsöverenskommelsen lägger ned sina krav på att saken utreds juridiskt.

– Det är märkligt hur den moraliska kompassen kan svikta så snart ministerposterna finns inom räckhåll. Det är skamligt, säger hon.

LÄS MER: Mette Frederiksen vinnare trots högervind i danska valet