Flera företrädare för Liberalerna vill skicka svenska soldater för att slåss mot Ryssland i Ukraina. Trots det har de inte själva gjort vare sig värnplikten eller civilplikten. Det kan Samnytt berätta idag.

Sverige borde gå ”all in” och skicka svenska soldater till Ukraina. Det sade Simona Mohamsson, som står på plats tre på Liberalerna EU-valsedel, tidigare i veckan.

– Det är dags att vi demokratier agerar som hjältar, sade hon i en intervju.

LÄS ÄVEN: L-topp: Skicka svensk trupp till Ukraina – gå ”all in”

Mohamssons utspel fick i sociala medier stöd från andra profiler i partiet. Bland dem två av partiets politiska sekreterare i Södertälje respektive Örebro, Anton Holmlund och Adam Furustam. Holmlund är även förste vice ordförande i partiets ungdomsförbund.

”Dags att skicka trupp. Rysslands krig är ett krig mot vår allas frihet!” skrev Furustam på det sociala mediet X i samband med Mohamssons intervju. ”Bara så ni vet så höll alla elever på gymnasieskolorna med om att skicka svenska soldater till Ukraina idag”, skrev Holmlund.

Har själva inte gjort lumpen

Men trots de tre liberala politikernas iver att skicka iväg svenskar till fronten mot Ryssland, har ingen av dem själva gjort vare sig värnplikten eller civilplikten. Det berättar Hans Törnevik, personalredovisare för Försvarsmakten på Plikt och prövningsverket, för Samnytt.

LÄS ÄVEN: SD det parti där flest riksdagspolitiker gjort lumpen

”Varken Holmlund eller Furustam har genomfört någon form av värn- eller civilpliktsutbildning alls”, skriver han i ett mejl. I ett uppföljande mejl skriver han att inte heller Mohamsson genomfört värn- eller civilplikt.

Samnytt har sökt de tre liberala politikerna. De har inte svarat.

LÄS ÄVEN: Riksdagspolitikerna som gjort lumpen – hela listan