Carolin Dahlman är en ledarskribent och krönikör som är populär bland många högerliberaler. Sedan flyktingkrisen 2015, då hon ständigt fnyste åt Sverigedemokraterna och deras migrationspolitik, har hon vänt på kappan och uttrycker sig nu allt mer invandringskritiskt.
– Det har blivit så att verkligheten blir mer och mer uppenbar, säger hon till Samnytt.

”Hellre blatte­sverige än SD-Sverige”

Så lyder rubriken på en av Carolin Dahlmans ledarartiklar i Kristianstadsbladet från september 2015. Bakgrunden är de oroligheter som då nyligen skakat miljonprogramsområdet Gamlegården i Kristianstad med våldsamma upplopp, anlagda bränder och stenkastning mot polisen. Något som väckte reaktioner från många Kristianstadsbor.

Dahlman skriver med anledning av det i artikeln att hon hellre har ett ”blattesverige” – än ett ”SD-Sverige”. Ett Sverige styrt av Sverigedemokraterna skulle nämligen leda i riktning mot en ny förintelse, påstår hon.

”Världens längsta flod Nilen, börjar som små bäckar i bergen. Så började också det som ledde till massmorden i koncentrations-lägren”, citeras seriefiguren Bamses skapare Rune Andréasson i artikeln.

Ger SD skulden för brand på asylboende

Månaden därpå är det dags igen. Denna gång får Sverigedemokraterna skulden för en brand på ett asylboende i Munkedal.

”Vad är det för ondska som driver de huliganer som sätter eld på byggnader?”, skriver den upprörda liberalen och lägger omedelbart skulden på SD.

”SD:s frånvaro av empati är ytterst obehaglig och borde avskräcka människor med hjärta”, dundrar hon.

Branden visar sig senare med stor sannolikhet vara anlagd av någon av de boende på asylboendet, inte av några ”huliganer” utifrån.

– Med all sannolikhet började det inne i huset, säger kriminalkommissarie Thord Harladsson till lokaltidningen Bohusläningen.

Dumpar sverigedemokrat

I december 2015 skriver Carolin Dahlman den ledarartikel hon kanske blivit mest känd för. Den där hon berättar om att hon ”kysser inte Sverigedemokrater”.

I artikeln får läsaren veta att Dahlman nyligen dumpat en man på grund av dennes värderingar. Hon skriver:

”Men tyvärr, kärlek kan jag inte känna för någon med sunkiga värderingar, så i dagarna bröt jag med en person jag träffat ett tag när han avslöjade sina sympatier. Det dödade alla känslor; jag tappade helt respekten.”

För att understryka sin poäng laddas dessutom en video upp till Youtube där Carolin Dahlman återupprepar sina dejtingpreferenser.

Byter åsikt

Sedan flyktingkrisen tycks Carolin Dahlman emellertid ha bytt åsikt. Radikalt.

Flera av hennes senaste krönikor, ledarartiklar och Youtubevideos handlar om att Sverige borde utvisa fler, i synnerhet kriminella, invandrare, och att invandringen hotar kvinnors trygghet. Hon har dessutom krävt att Sverige säger nej till FN:s globala migrationsavtal.

Så sent som i förrgår skrev Dahlman en krönika i Bulletin, som hon numera jobbar för, där hon kritiserar de andra partierna för deras ”beröringsskräck” när det gäller Sverigedemokraterna.

Det har ”skadat landet att politiker under åren ignorerat svåra utmaningar enbart för att SD har lyft dem”, skriver den liberala tyckarexperten.

”Verkligheten blir mer och mer uppenbar”

Samnytt har under onsdagen pratat med Carolin Dahlman för att fråga henne om hennes ideologiska metamorfos.

– Samnytt? Okej, utbrister hon när vi ringer upp henne.

Dahlman, som nu under våren uttryckte att hon ”är inte oskyldig” till debattklimatet gentemot SD, har i början av samtalet inga problem med att svara på våra frågor.

– Det har blivit så att verkligheten blir mer och mer uppenbar. Vi har ett problem med integrationen, och vi har ett problem med migrationen, säger hon.

– Sedan är inte SD mitt favoritparti, men det är klart vi var ganska många som kanske såg det här på ett väldigt naivt sätt för att man ville väl. Man känner empati, man har ett hjärta, man vill hjälpa. Sedan blev det lite väl mycket. Det var något som Sverigedemokraterna såg, och cred för det liksom, men…

Så du skulle vilja säga att Sverigedemokraterna hade rätt helt enkelt?

– Rätt och rätt. Generellt sett så såg de tidigt problem med att det var en stor migration. Om det var rätt eller inte, det är ett sådant klumpigt sätt att beskriva det.

Är det verkligen det?

– Jag vill inte använda de orden, särskilt inte i er tidning. Jag vet hur det kommer användas.

Hur kommer det användas?

– Jag tänker inte svara på fler frågor från dig.

En annan fråga jag ville ställa, med tanke på att du skrev som du gjorde, är om Carolin Dahlman 2015 hade kunnat dejta Carolin Dahlman 2021?

– *Klick*.

Gillade du den här artikeln?

Donera då en slant till tidningen. Utan ditt stöd kan vi inte fortsätta att granska etablissemanget.

Du kan swisha 123 083 3350, fylla i formuläret nedan eller klicka här för övriga alternativ.