Liberalerna har idag hållit ett så kallat partiråd för att avgöra hur partiet ska ställa sig i regeringsfrågan efter nästa val. Nyamko Sabunis väg är att L ska acceptera en M-regering med stöd av SD. Den andra sidan i partiet tar helt avstånd från det och ser hellre ett samarbete med S och MP eller att SD utesluts från samarbetet. Men idag avgjordes frågan och Sabunis linje vann.

Liberalerna är djupt splittrade i frågan om vilken sida i svensk politik de ska tillhöra. Båda sidor säger sig vilja ha en borgerlig regering men det som skiljer dem åt är om partiet kan tänka sig att sitta i en M-ledd regering som också samverkar med SD. Partiledaren Nyamko Sabuni företräder den linjen.

Ett alternativt förslag var att de istället ska gå till val på en alliansregering med stöd av MP. Den tredje vägen var att justera partiledningens förslag för att lägga till en formulering som utesluter SD-samarbete.

Under en tid har partiet haft många diskussioner runt om i landet vilken väg de ska ta men det avgjordes idag kl 15.45 när 91 ledamöter röstade i ärendet efter sex timmars debatt.

I första omgången, om att ta stöd med MP, vann partistyrelsens med 59 mot 31 om att avslå det förslaget.

Andra omgången var ett yrkande att Liberalerna inte ska förhandla budget med ”ytterlighetspartier”. Det ställdes mot partistyrelsen som ville avslå förslaget. Där vann återigen partistyrelsen med rösterna 55 mot 36.

Därmed vann Sabunis linje om att acceptera en M-regering som stöds av SD.