Efter valet har Liberalerna gapat högt om röda linjer mot Sverigedemokraterna som inte får ingå i en ny regering. Nu meddelar flera L-toppar att partiet även kräver ministerposter.

Liberalerna klarade sig precis över riksdagsspärren med 4,6 procent. Men det hindrar inte partiet från att ryta till om hur en framtida högerregering ska utformas.

LÄS ÄVEN: Orimligt och odemokratiskt vägra SD ministerposter

I en intervju med Altinget berättar partiets utrikespolitiska talesperson Joar Forssel att han ”förutsätter” ministerposter. Liberala ungdomsförbundets ordförande och riksdagskandidat Romina Pourmokhtari är inne på samma spår eftersom partiet ”sitter på avgörande mandat”.

– Är det så att Liberalerna sitter på avgörande mandat kommer man såklart våga pressa, säger Pourmokhtari till Altinget.

Vidare säger Forssell att L oroar sig över SD:s inflytande med partiets valresultat på 20,6 procent. Samtidigt lovar han att L ska minimera SD:s inflytande över regeringen.

– Det kommer att handla om att skydda de frågorna där vi oroar oss för Sverigedemokraternas inflytande, biståndet, kulturfrågor och andra liberala värden, säger Forssell till Altinget.

L-veteranen tillika riksdagsledamot Barbro Westerholm är ”förfärad” över Sverigedemokraternas resultat och vill se att Liberalerna går i opposition.

– Jag har läst på om deras politik och deras rötter. Jag vet precis vad som kan hända, säger hon till Altinget.

Vägrar acceptera SD

Samnytt rapporterade på måndagen att Europaparlamentarikern Karin Karlsbro (L) framfört att SD inte kommer att släppas fram i en ny regering.

– Vi har gått till val på en liberal borgerlig regering. En regering där Sverigedemokraterna inte finns med. Det är naturligtvis det vi ska hålla fast vid. Vill man få in Sverigedemokraterna i regering då finns det andra partier att vända sig till, sa Karlsbro till Sveriges Radio Ekot.

LÄS ÄVEN: L vägrar acceptera SD i regering