För bara några månader sedan var Liberalerna uträknade. Men nu, mindre än tre månader kvar till valet, fortsätter de att öka i opinionen. I Novus senaste mätning ligger de nu på samma stöd som Centerpartiet, som har tappat i stöd under en längre tid.

I Novis mätning uppger fem procent att de skulle lägga sin röst på Liberalerna. Skiftet har kommit sedan Johan Pehrson tog över som partiledare efter Nyamko Sabuni. Samtidigt tappar Centerpartiet igen och får 5,4 procent vilket kan jämföras med över 10 procent för tre år sedan eller åtta procent för ett år sedan.

Liberalernas ökning på 1,5 procent sedan förra mätningen är dessutom statistiskt signifikant. Johan Pehrson tror att deras inställning till kärnkraft, Nato och skolan har betydelse för deras ökning.

Tidigare vice ordförande för Centerstudenter, Elin Larsson, menar samtidigt att Centerpartiets kräftgång beror på att ”man har fokuserat mycket på vad andra partier gör och tycker, i stället för på den egna politiken”.

Om bara kvinnor hade röstat

En twitter-användare har tittat på Novus undersökning och hur det hade sett ut om man endast räknar de kvinnliga rösterna. Situationen i Sverige skulle då sett väldigt annorlunda ut.

Socialdemokraterna skulle hamna på över 40 procent, där de tillsammans med Vänsterpartiet på 10 procent skulle ha egen majoritet. Lägg där till MP på 4,4 procent samt C på 5,7 procent och vänsterblocket skulle haft över 60 procents stöd.

”Skrämmande”, ”fascinerande” och ”korkat” är några av omdömena.