Liberalerna hyser hopp om att hålla sig kvar i riksdagen efter valet. Partiledaren Johan Pehrson uppger att han vill styra Sverige med stöd av Jimmie Åkessons Sverigedemokraterna. Samtidigt säger han att Liberalerna inte kommer släppa fram en regering där SD ingår.

Liberalerna går till val med förhoppningen att Moderaternas Ulf Kristersson blir statsminister. Pehrson ser sitt parti som en del av Kristerssons högerblock, ett block som är beroende av stöd och samarbete med Sverigedemokraterna. Det är en ekvation som är svår att få ihop för Liberalernas partiledare.

– Jag vill inte vara beroende av någon. Liberalerna förhåller sig till en parlamentarisk nödvändighet. Men vi har en tydlig röd linje. Vi släpper inte fram någon regering där SD ingår, säger han i en kommentar till Sydsvenskan.

LÄS ÄVEN: Så ska nye L-ledaren lyfta partiet: ”Hellre nyval än SD i regering”

Håller sig knappt över riksdagsspärren

”I sak kan SD hamna rätt när det gäller energi, skola, brottsbekämpning, säkerhetspolitik”, säger Pehrson men två av de verktyg som både Jimmie Åkesson och Ulf Kristersson anser vara bland de viktigaste har Liberalernas landsmöte redan sagt nej till – anonyma vittnen och visitationszoner är inget som Liberalerna vill ha.

För att släppa fram Ulf Kristersson som statsminister säger sig Pehrson kräva att Liberalerna ska ingå i regeringen men garderar sig samtidigt med att han är ”öppen för förhandlingar när valresultatet är klart”. Sifo:s senaste mätning, som publicerades i fredags ger partiet 4,4 procent av väljarsympatierna.