Den regering som 2023 leder det svenska EU-ordförandeskapet bör ta initiativ till ett EU-toppmöte där man diskuterar möjligheter att utesluta länder som inte följer EU:s regler och värderingar, som Polen och Ungern. Det anser Liberalernas partiledare Nyamko Sabuni.

Sabuni säger sig vara orolig över utvecklingen i Polen och Ungern där man påstår att demokratiska värderingar och rättsstatens principer håller på att nedmonteras. Hon ska också vara orolig för att EU-kommissionen saknar redskap för att se till att länderna rättar in sig i ledet.

LÄS ÄVEN: Polen kan bli nästa land att lämna EU

– Det är därför viktigt att Sverige som ordförandeland [i EU:s ministerråd 2023] tar initiativ till ett toppmöte där vi kan börja diskutera dels hur ett utträde ur EU ska gå till på mer ordnade sätt än brexit och dels hur mekanismer för uteslutning kan se ut, säger Nyamko Sabuni till Europaportalen.

Regeländringar

I dagsläget kan EU-länder lämna unionen, liksom Storbritannien gjort, men det finns ingen paragraf som stipulerar att ett land kan uteslutas av övriga. För att möjliggöra detta krävs en ändring av Lissabonfördraget, vilket i sin tur skulle kräva att alla medlemsländer är överens.

Att Sabuni ser det som osannolikt att Polens och Ungerns nuvarande regeringar skulle gå med på en sådan regeländring är skälet till att hon vill att det kommande svenska ordförandeskapet tar initiativ till att börja diskutera detta. Samtidigt betonar hon att hon inte är naiv och tror att dessa mekanismer kommer på plats redan till 2023.

LÄS ÄVEN: Löfven kräver att Ungern och Polen underkastar sig EU

– Det finns alltid risker. Jag önskar inte att varken Ungern eller Polen ska uteslutas. Men jag önskar att vi har verktyg så att de backar från sin repressiva politik och respekterar rättsstaten och grundläggande demokratiska värden, säger Nyamko Sabuni.