Medan de svenska matpriserna skenar och matjättarna misstänks ha utnyttjat tillfället för att genomföra onödigt höga prisökningar, meddelar Lidl att man både sänker och fryser priserna på en lång rad produkter.

Under bara det senaste året har de svenska matpriserna ökat med drygt 20 procent, vilket fick finansminister Elisabeth Svantesson (M) att i veckan kalla till sig representanter för matkedjorna för att diskutera situationen.

LÄS ÄVEN: Coop pekas ut som drivande bakom skenande matpriser

Enligt Lidl sänker och låser man priset på över hundra varor för att stötta konsumenterna i de tuffa tider som råder. De nya priserna gäller från och med måndagen den 27 mars och i minst två månader framåt.

De rusande matpriserna har haft en kraftig effekt på familjernas privatekonomi och många hushåll har svårt att få pengarna att räcka hela månaden. Med anledning av stigande elpriser, höjda räntor och skenande matpriser vill Lidl bidra till att mildra konsekvenserna för de svenska hushållen.

Kaffe och mjölk

Varor som omfattas är exempelvis kaffe, mjölk och kött från ett 50-tal leverantörer. De nya priserna blir i snitt elva procent lägre än tidigare och prissänkningar görs med upp till 32 procent.

– Vi har sedan vi kom till Sverige för 20 år sedan haft som uppdrag att erbjuda högsta kvalitet till branschens bästa pris. Med vår affärsmodell där vi alltid pressar priserna har vi som aktör i dagligvarubranschen ett stort ansvar. Vi kommer fortsatt att erbjuda starka kampanjer, men vi har nu, i nära samarbete med våra leverantörer, kommit överens om att sätta nya lägre priser på över hundra varor i alla våra butiker i Sverige, säger Jakob Josefsson, Sverigechef Lidl.

– Vi har valt ut ett stort antal populära produkter som vi kommer att ge ett nytt lägre standardpris. De här åtgärderna kommer kosta pengar, men vi är beredda att ta kostnaden och göra vad som krävs för att stötta svenska hushåll i en ekonomiskt utmanande tid. Vi redovisar öppet vilka produkter som omfattas av prisstoppet och kommer synliggöra det i butikerna, avslutar Jakob Josefsson.

LÄS ÄVEN: Inflationen och matpriserna fortsätter öka