På bårhuset i Göteborg har anställda tidigare larmat om döda kroppar som ligger kvar länge utan att begravas. På söndagen rapporterade statsradion att ett lik har legat på bårhuset ända sedan 2019.

När en människa har avlidit hamnar kroppen på bårhus fram tills begravningen ska äga rum. Om det tar längre tid än tre veckor måste kropparna ofta frysas.

– Det blir ju naturligtvis en sanitär olägenhet. En kropp som legat så länge måste vi lägga i frysen, och det kan man få göra kanske redan efter 4-5 veckor beroende på kondition på kroppen, säger Camilla Sydvart, enhetschef för klinisk patologi med ansvar för bårhuset, till P4 Göteborg.

Problem med ansvar

I det här fallet har ett lik legat på bårhuset sedan 2019. Anledningen till det vet man inte helt säkert, men Camilla Sydvart misstänker att det kan handla om en utländsk medborgare och att Skatteverket inte får tag på några anhöriga. Om de inte får kontakt med någon anhöriga uppstår ett problem gällande ansvar.

– Vem ska ta ansvaret [för begravningen, reds. anm]? Är det kommunen som ska ta ansvaret, är det regionen som ska ta ansvaret? Vem betalar begravningen? Och så vidare, säger Sydvart.

LÄS ÄVEN: SD kräver folkräkning med hembesök