Linde charmar Turkiet: ”PKK är terrorister” – men S-topp kampanjar för kurdiska milisen
Ann Linde (S)/Serkan Köse (S) framför PKK:s terrorledare. Foto: Twitter/Facebook

På fredagen pekade Turkiets president Recep Tayyip Erdoğan ut Sverige som ett ”vandrarhem för terroristorganisationer” och klargjorde att Turkiet inte ser positivt på svenskt medlemskap i Nato. Nu försöker utrikesminister Ann Linde (S) charma Turkiet genom att hävda att man ser kurdiska PKK som terrorister – men samtidigt engagerar sig hennes partikollegor i PKK-kretsar.

Den här helgen befinner sig utrikesminister Ann Linde i Berlin för att delta i ett informellt utrikesministermöte för Nato-länder där hon väntats försöka charma sin turkiske motsvarighet Mevlüt Çavuşoğlu för att säkra ett svenskt Natomedlemskap och undanröja hotet om ett turkiskt veto.

LÄS ÄVEN: Linde ska charma Turkiet om Nato

Sverige har länge kritiserats för att vara en fristad för medlemmar ur den av EU, USA och Turkiet terrorstämplade kurdiska gerillan PKK och den vänsterextrema organisationen DHKP-C. PKK har iscensatt mord på svensk mark och misstänktes även ligga bakom mordet på dåvarande statsminister Olof Palme (S) 1986.

Utrikesminister Ann Linde är missnöjd med anklagelsen från den turkiske presidenten och har framfört den svenska regeringens hållning att PKK betraktas som terrorstämplade i Sverige.

– Det stämmer inte att vi inte skulle klassa PKK för en terroristorganisation, det behöver klargöras om man har fått den uppfattningen. Och att jag skulle ha haft möten med PKK vilket jag naturligtvis aldrig haft, hävdade Linde.

S-minister stämplad PKK-sympatisör

Men Turkiet ser troligen annorlunda på Ann Lindes förklaring att hon ”aldrig haft” några möten med PKK. Landet hävdar nämligen att Syriska demokratiska rådet domineras av PKK. Nedan syns Linde möta Ilham Ahmed från rådet och utrikesministern lovade att se till att Sverige ska stoppa Turkiets militära attacker, vilket statsradion rapporterade om.

Vidare har Sveriges försvarsminister Peter Hultqvist (S) stämplats som PKK-sympatisör i en turkisk rapport. Detta efter att han bland annat hållit tal på en fest för PKK.

S gick med på kurdkrav

I november förra året uppmärksammade Samnytt att Sveriges nya statsminister Magdalena Andersson (S), inför statsministeromröstning, gått med på att stödja det kurdiska partiet PYD och verka för att fler kurder accepteras som flyktingar. Demokratiska unionspartiet, PYD, grundades 2003 genom en utbrytning ur terrorstämplade PKK.

LÄS ÄVEN: Magdalena Andersson gick med på kurdkrav inför omröstning

Politiker pekar ut S-toppen

På söndagen uppmärksammade Mikail Yüksel, ledare för muslimska partiet Nyans och med invandrarbakgrund från Turkiet, hyckleriet från S-regeringens charmoffensiv mot hans hemland. Yüksel visar att Ann Lindes parti- och riksdagskollega Serkan Köse (S) syns framträda på evenemang med PKK:s ledare på stor bakgrundsbild.

Faksimil Riksdagen

”Hennes riksdagskollega Serkan Köse (S) håller tal framför terrorledarens bild”, skriver Yüksel på Twitter. Bakom Köse (S) syns Abdullah Öcalan, grundare och ledare av PKK, vid ett evenemang av prokurdiska vänsterpartiet HDP. Ett parti som i Turkiet kopplas till PKK.

PKK-ledaren Abdullah Öcalan

S-toppen tydliggör att HDP är Socialdemokraternas ”systerparti”.

Samtidigt som Ann Linde förmedlar bilden av att PKK är en terroristorganisation visar en lång rad bilder att Serkan Köse (S) kampanjar för samma krafter. Nedan syns Köse vid ett evenemang med Koma Civakên Kurdistanê (KCK) flagga, en organisation som bildades av tidigare PKK-medlemmar och kopplas till milisen.

Serkan Köse (S) vid KCK-evenemang.

Fler partikamrater stöttar PKK

Köse är heller inte den den ende socialdemokraten som uppfattas sympatisera med PKK. Kadir Kasirga ser även han ut att gå emot Lindes uppfattning. I riksdagen har Kasirga ställt en fråga till tidigare utrikesminister Margot Wallström (S) om ”den inhumana isoleringen” av terrorledaren Abdullah Öcalan. I turkisk media anklagas Kasirga för att vara PKK:s man i Sverige.

Vid det kurdiska torgmötet syns även socialdemokraten Evin Çetin stå bakom Kasirga.

Kadir Kasirga och Evin Cetin. Foto: Faksimil Facebook

Tidningen Expressen har tidigare uppmärksammat att Evin Cetin besökt gerillasoldater i Pejak, som kopplas till PKK.


LÄS ÄVEN: ”Kurdiska kommunister ska inte bestämma vem som är Sveriges statsminister”

Stötta Samnytt med Swish: 123 083 3350

Författare av texten

Simon Kristoffersson

Kommentarer förhandsgranskas inte av Samhällsnytt och är inte redaktionellt material. Du är själv juridiskt ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Vill du slippa reklamen och samtidigt stötta Samnytt
Bli då prenumerant och välj annonsfritt eller om du hellre vill donera välj det alternativet!