En ung kvinna döms till villkorlig dom, dagsböter och skadestånd efter att ha gjort en falsk polisanmälan om våldtäkt för tre år sedan. Mannen satt frihetsberövad i två dygn och förlorade kontakten med sitt umgänge på orten.

Fredagskvällen den 21 juli 2017 var Linn, då 17 år gammal, på besök hemma hos en man, född 1970, i Hallstahammar. Hon drack alkohol som mannen bjöd på och blev berusad. En granne till mannen fanns också i bostaden.

Hjälpte henne

Linn började må illa av alkoholen hon konsumerat och kräktes. Mannen hjälpte henne till toaletten.

Efter att Linn ringt sin pojkvän tog hon sig hem genom att vänner kom förbi och hämtade henne. Mannen följde med Linn ut och lämnade henne när hennes bekanta anlände.

Greps av polis

När mannen tagit sig hem kom polisen. Mannen greps och fördes till arresten där han satt frihetsberövad i två dygn.

Ljög för polisen

Det framgår av utredningen att Linn ”uppgett sanningslöst” både i anmälan och polisförhör att mannen utsatt henne för en våldtäkt. Hon upprepade lögnen också på sjukhuset där en rättsmedicinsk undersökning gjordes.

Faksimil Skärmdump.

Från domen:

Faksimil Skärmdump.

Anklagar mannen för alkoholen

Linn har genom sin försvarare anklagat mannen för att ha tillhandahållit alkohol och låtit henne dricka sig berusad. Enligt tingsrätten har dessa omständigheter inget samband med våldtäktsanmälan som Linn gjorde senare.

Förstörde mannens liv

Mannen har uppgett om att han efter våldtäktsanklagelsen var borta från arbetet under fyra veckor och kände sig redan straffad av personer han umgåtts med. Han valde att inte handla mat på samma ställe och har inte kunnat ta bussen till jobbet på vanligt sätt utan valt att gå på och av några hållplatser längre bort.

”Han har ända sedan händelsen sovit dåligt och har idag i stort sett inget av sitt umgänge kvar i Hallstahammar”, skriver tingsrätten.

Tingsrättsdomen

Den 12 oktober 2020 meddelade Västmanlands tingsrätt domen.

Linn, född 1999, döms för falsk tillvitelse. Påföljden blev villkorlig dom och 2000 kr i dagsböter. Hon ska även betala 37 600 kr i skadestånd till mannen.