➤ KRÖNIKA Både innan och efter det amerikanska presidentvalet 2016 pumpade svensk media ut anklagelser om hur eländigt allt skulle bli med Donald Trump som president i USA. Låt oss återbesöka några påståenden ett år efter Trumps tillsättning och se hur sant/falskt svensk propagandamedia rapporterat om Donald Trump.

I min senaste krönika gav jag ett färskt exempel på hur svensk media som DN sprider fake news. Nedan är ett axplock av falska skrämselpropagandarubriker tagna från de största svenska medieaktörerna kopplade till rapportering om Donald Trump – de medieaktörer som på pappret borde ha störst kompetens, neutralitet och hederlighet men som i själva verket ofta uppvisar det rakt motsatta.

Under varje rubrik berättar jag även vad sanningen är med länkar till trovärdiga källor för att visa att svensk media pumpade ut fake news och skrämselpropaganda om Donald Trump utan förankring i verkligheten. Kort och gott, nedanstående är en faktakoll och källkritik kring ett antal Donald Trump-rubriker hos de stora svenska medieaktörerna.

SR-citat (minut 3): ”Han [Donald Trump] har tydligen bjudit in två föräldrapar vars döttrar dödats av ett ökänt kriminellt gäng.” “Han vill skydda vita amerikaner från migranter som kommer utifrån”.

SVT-rubrik: ”Donald Trump är en rasistisk idiot”

Verklighet: Under Donald Trump upplever svarta och latinamerikaner i USA den lägsta arbetslösheten i landets historia. Donald Trump har erbjudit en väg till amerikanskt medborgarskap för närmare två miljoner illegala invandrare varav den överväldigande majoriteten är icke-vita.

Föräldraparen som Trump bjöd in, vars döttrar mördades av illegala invandrade gängmedlemmar, var samtliga svarta, inte vita. De tillhör alltså de som Trump vill skydda från illegala kriminella invandrare, i skarp kontrast till vad SR påstod om att ”skydda vita amerikaner”.

Donald Trump vann presidentvalet genom att briljant manövrea det amerikanska presidentvalsystemet samtidigt som han kraftigt motarbetates av såväl media och – som nyligen framkommit – även FBI och Justitiedepartementet. Trump kan därmed omöjligen vara en en ”idiot” eftersom han lyckades med den otroliga bedriften mot alla odds.

Aftonbladet-rubrik: ”Så farlig blir världen om Trump vinner”

Sydsvenskan-rubrik: ”Trump farligare än krig med Kina”

Verklighet: Donald Trump har inte startat ett enda krig. Det finns inga bevis för att världen blivit ”farligare” på grund av Donald Trump. Trump har nu dessutom meddelat att USA minskar sin militära närvaro i Irak.

SvD-rubrik: ”Börsen öppnar nedåt – USA sprider oro”

Expressen-rubrik: ”Trumpskräcken tar tag i svenskarna”

Barometern-rubrik: “Ökad risk för instabil världsekonomi”

Verklighet: De tre stora börserna i New York Dow Jones, Nasdaq och S&P 500 har alla ökat kraftigt sedan Trump tillsattes. Stockholmsbörsen har legat på ungefär samma nivå under senaste året. Även med de senaste dagarnas börsras inräknat har börserna i USA ökat med kring 20 procent sedan Trump tillträdde.

IMF har släppt rapporter att både det globala finansiella systemet och världsekonomin fortsätter att stärkas samt att Trumps skattereform kommer att ha positiva effekter.

DN-rubrik: ”Trump lär inte skadas av börsraset [den 5 februari 2018]”

Verklighet: Trump hade ingenting att göra med börsraset den 5 februari 2018. Börsraset orsakades av automatiska dataalgoritmer kopplade till förhandsprogrammerade försäljningar men även till en naturlig korrigering av en överhettad börs, ekonomi och arbetsmarknad. Dagen efter återhämtade sig börsen kraftigt igen när människor tog över hanteringen av börsen från robotar och algoritmer.

Expressen-rubrik: “Så nära är Trump att ställas inför riksrätt”

Verklighet: Hittils har Trump inte varit i närheten att ställas inför riksrätt. Till och med den stora majoriteten av Demokraterna i Kongressen motsatte sig ett försök att ställa Trump inför riksrätt med motiveringen att det inte finns några bevis överhuvudtaget på att Trump begått fel som hamnar inom ramen för riksrätt.

Aftonbladet-rubrik: “Trumps kopplingar till Ryssland, vad handlar det om? Det här!

DN-rubrik: “Uppgifter om rysk hållhake på Trump tas på stort allvar”

SvD-rubrik: ”Rapport: Putin hjälpte Trump vinna”

SVT-rubrik: ”CIA: Ryssland hjälpte Trump vinnavalet”

Verklighet: Trots långa utredningar av en specialgrupp har det i skrivande stund inte framkommit något bevis på att Trump haft olagliga kopplingar till Ryssland eller att han samarbetat med Ryssland i syfte att vinna valet. Uppgifterna om Trumps påstådda samarbete med Ryssland som rapporten bygger på visade sig till stor del vara påhittade och ett beställningsjobb finansierat av Hillary Clinton och de Demokratiska partiet och skrivet av en individ som avskyr Donald Trump och aktivt arbetade för att han inte skulle bli president.

Chefen för CIA under valkampanjen påpekade att det inte finns några bevis på att Trump samarbetade med Ryssland och att rapporten som florerar i media som det påstås att 17 amerikanska underrättelsetjänster står bakom är falsk. En officiell rapport skriven av amerikanska underrättelsetjänster bekräftar att det inte finns några bevis på att Ryssland hjälpte Trump vinna valet eller att hackning av valmaskiner förekom.

Om Hillary Clinton hade vunnit presidentvalet hade hennes direkta koppling till den falska rapporten som låg till grund för den domstolsgodkända elektroniska övervakningen av Trumps nära rådgivare däremot sannolikt lett till att hon ställts inför riksrätt av den i Republikanska majoriteten i Kongressen. Hillary hade då dessutom sannolikt även fällts och avsatts som president. Hillarys kopplingar till Ryssland kring uran-affären samt epost-härvan och mutorna hon mottog som utrikesminister i utbyte mot personliga möten skulle då också ha anförts som bevis mot ”crooked Hillary” eftersom dessa typer av ageranden, som dessutom har bekräftats, faller inom den juridiska ramen för just riksrätt.

DN-rubrik:  “Trumps mentala hälsa en växande fråga”

Verklighet: Donald Trump genomgick nyligen en omfattande fysisk och psykisk läkarundersökning och resultatet är att hans hälsa är utmärkt och att han anses vara både fysiskt psykiskt frisk för att kunna arbeta som president i flera år till. Många påståenden Trump gjort, till exempel i samband med den påstådda Ryssland-kopplingen, anses i media vara ”bevis” på att Trump är psykiskt sjuk då han målats upp som en galen konspirationsteoretiker. Det visar sig dock att Trump haft rätt i många av sina idiotförklarade påståenden, till exempel att FBI deltog i en politiskt motiverad övervakningskomplott mot honom under valkampanjen.

Dagens Industri-rubrik: “Trump åstadkommer ingenting – det är positivt”

Verklighet: Donald Trump har åstadkommit mer under sitt första år som president än någon annan president sedan andra världskriget. Trump har infriat otaliga vallöften i rask takt, stora som små, som till exempel historiens kanske största skattereform, massiva avregleringar, tillsättningar av ett betydande antal federala domare inklusive till HD och migrationsdomstolar, vunnit viktiga juridiska segrar som till exempel i HD kring inreseförbudet, fått företag att dela ut ovanliga bonusar och löneökningar, fått storföretag att massinvestera i USA och transferera tillbaka pengar från utlandet.

Listan är lång över vad Trump åstadkommit. Ni som är intresserade kan läsa mer i detalj vad Trump uträttat här, här och här.

DN-rubrik: ”Trumps [State of the Union] tal gav honom inga nya vänner”

Verklighet: Enligt en opinionsundersökning var hela 75 procent av amerikanerna positiva till Trumps tal, varav nästan hälften av Demokrater gav talet godkänt betyg och den stora majoriteten av oberoende väljare gjorde detsamma. 80 procent ansåg att talet förenade nationen och den överväldigande majoriteten av amerikaner var även positiva till specifika politiska åtgärder, inklusive invandringspolitiska, som Trump framförde under talet.

Trump fick alltså många nya vänner som ett direkt resultat av just State of the Union-talet.

DN-rubrik: ”[Trumps skattereform] en juklapp som gynnar de rika”

Verklighet: Trumps skattereform har redan börjat gynna medelklassen som jag själv tillhör. Min och tio miljontals andra medelklassamerikaners federala inkomstskatt har redan sjunkit med runt 20 procent, vilket ger en märkbar positiv förändring i nettolönen. När man väl deklarerat för inkomståret 2018, alltså våren 2019, gynnas medelklassen ännu mer eftersom standardavdraget har fördubblas samtidigt som skatteåterbäringen har fördubblats för varje barn under reformen. För en medelklassfamilj med två barn kommer det inte att bli ovanligt att man betalar motsvarande typ 40,000 svenska kronor mindre i skatt per år.

Trumps skattereform är alltså en julklapp som gynnar medelklassen.

Ja, vad mer kan man säga än att svensk media är fullständigt inkompetent och lögnaktig i sin rapportering om Donald Trump? Om det bottnar i ett medvetet skapande och spridning av fake news, hatstyrd rapportering eller bara ren okunskap vet jag inte. Det jag däremot vet är att svensk media har noll trovärdighet i ämnet Donald Trump och att läsare, tittare och lyssnare som tar del av svensk media absolut inte ska lita på någonting som där rapporteras om USA:s president utan uppmuntras att först utföra noggrann källkritik, alltså att kontrollera uppgifterna med mer trovärdiga källor som inte inkluderar annan svensk msm-media.