Solen väntas ha sin lägsta aktivitet på över 200 år under 2020. Under denna tid går Jorden in i en ”liten istid” där medeltemperaturen kan gå ner med en hel grad på ett år. Enligt data från NASA är detta på grund av det som kallas ”solar minimum”.

Det stadiet inträffar när solen blir ”vilande”, det vill säga har sin lägsta aktivitet. Det är normalt ett fenomen som inträffar vart elfte år. Men det som beräknas hända 2020 är en så kallad ”grand solar minimum”. Då är solaktiviteten ännu lägre, rapporterar Newslanded.

Dessa inträffar en gång per 400 år och det senaste var det så kallade Maunder Minimum, mellan 1645 och 1715. Under denna tid var kanalerna i London och Amsterdam igenfrusna flera gånger, vilket är sällsynt idag.

Professor Zharkova, en forskare som publicerat flera rapporter om solar minimum, berättade för engelska tidningen Sun att ”reduktionen i temperaturen kommer resultera i kallt väder på Jorden, våta och kalla somrar, kalla och våta vintrar”.

Ovanligt kallt i Kanada och på Island var också indikationer att effekterna av Grand Solar Minimum börjar. Det kan isåfall ha effekt på jordbruksindustrin som kan påverkas negativt.

”Osannolikt att klimatet påverkas”

Men professor Owens vid Reading University menar att det är osannolikt att det globala klimatet kommer påverkas i något större mån. Han poängterar att den förra Grand Solar Minimum påverkades även av andra faktorer, såsom flera stora vulkanutbrott som sänkte temperaturen.

På NASA:s hemsida bekräftas det att solaktiviteten verkar gå mot ett minimum, även om de inte använder begreppet ”grand” för att beskriva det. Solfläckar, som indikerar hög aktivitet, mättes på höga nivåer 2014 men har nu gått ner till vad som väntas vara en bottennivå under 2019-2020.

Solar minimum tillåter bland annat längre perioder av solvindar som kan påverka Jordens magnetosfär, så kallade geomagnetiska stormar, norrsken och störningar av kommunikations- och navigationssystem.

På videon nedan förklarar NASA lite mer ingående vad ”solar minimums” är och dess effekter: