Feature stenkastning
Inrikes

Livsfarliga stenattacker mot bilar fortsätter

Publicerad 7/16/2021
Annons

Hundra danskregistrerade bilar har nu blivit attackerade med stenar i Skåne. Ännu har polisen inga misstänkta.

Det var i slutet av april som den första anmälan om en stenattack mot en dansk bil skedde. Då reagerade inte polisen som i stället hänvisade till försäkringsbolag. Sedan fortsatte stenattackerna men polisen såg ännu inget mönster.

Det var till slut en dansk polis som upptäckte mönstret när han såg en mängd inlägg i sociala medier om att danskar blivit attackerade när de kört på svenska vägar. Danska rikspolisen kontaktade då den svenska polisen vilket satte fart på dem.

LÄS ÄVEN: Danska bilister utsätts för stenkastning på skånsk väg

När polisen strax innan midsommar gick ut och uppmanade alla drabbade att polisanmäla började fallen ösa ni och ledde till reaktioner på högsta politiska nivå. Danmarks justitieminister Nick Hækkerup (S) sa till danska DR han är djupt orolig för situationen.

– Att kasta sten på bilar är vanvettigt och direkt livshotande. När ett så stort antal danska förare träffas ger det upphov till djup oro, sa Hækkerup.

Inga misstänkta

Polisen satte in en specialgrupp som patrullerade på E65 varje dag. Det gjordes även dörrknackning i området. I början av juli hade stenkastningen i princip upphört. Men för omkring en vecka sedan hände det igen. En attack i måndags, sedan ytterligare en i tisdags. Återigen en dansk bil som fick en sten genom rutan.

Det var det hundrade fallet men trots specialinsatsen från polisen och ökade resurser har man ingen misstänkt. Presstalesperson för polisen, Ewa-Gun Westford, säger att de bara har teorier.

– Det kan jag inte säga att vi har. Vi har olika teorier och har försökt göra olika typer av profilering, säger hon.

Redaktionen
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
576Samnytt under hård attack med nya stämningar – varför alla Sverigevänner bör stötta
Annons