Matpriserna har skenat en längre tid och alla skyller på alla. På torsdagen meddelade regeringen med anledning av detta att man ämnar kalla till sig representanter för hela livsmedelskedjan för samtal. Inför dessa presenterar branschorganisationen Svensk Dagligvaruhandel nu en uppsättning förslag på åtgärder som regeringen – inte branschen – bör vidta för lägre matpriser.
På sin webbplats uttrycker Svensk Dagligvaruhandel uppfattningen att det pratas mycket om de höga matpriserna men utan att komma med några förslag på lösningar. Av det skälet har man tagit fram “fyra politiska förslag med syfte att dämpa prisutvecklingen på mat och stärka konkurrenskraften i den svenska livsmedelskedjan“.
LÄS ÄVEN: Matpriserna skenar på nytt
Förslagen, som alltså riktar sig till politikerna och inte till aktörerna i branschen, handlar om sådant som att underlätta butiksetableringar, sänka arbetsgivaravgifter, mindre iver i att implementera EU-regler och även mindre inhemsk regelbörda för företagen.
– Matpriserna har stigit på grund av ökade kostnader i hela livsmedelskedjan, vilket är en utmaning för både konsumenter och handlare. Samtidigt finns det kostnadsdrivande faktorer som politiken kan påverka. Vi lägger nu fram fyra konkreta förslag som regeringen kan genomföra för att stärka konkurrensen och skapa bättre förutsättningar för lägre matpriser, säger Karin Brynell, vd för Svensk Dagligvaruhandel, i en kommentar på branschens webbplats.

Fyra förslag
De fyra förslagen för lägre matpriser är:
• Underlätta etablering av livsmedelsbutiker – enklare planförfaranden och tydligare konkurrenshänsyn i kommunala beslut kan öka konkurrensen och bidra till längre priser.
• Sänk arbetsgivaravgiften för unga – lägre avgifter kan minska butikernas personalkostnader, skapa fler jobb och stärka handelns konkurrenskraft.
• Stoppa överimplementering av EU-regler – anpassa nationella regler till EU:s minimikrav för att förhindra onödiga kostnadsökningar i livsmedelskedjan.
• Minska kostnaderna för tillsyn och regleringar – en mer enhetlig och effektiv tillsyn kan reducera administrativa bördor och sänka företagens kostnader.
LÄS ÄVEN: Höga matpriser väcker misstankar
Avvisar pristak
Brynell uttrycker å branschens vägnar också vad den menar att politikerna inte bör göra. Den åtgärd man allra mest avråder regering och riksdag från är att genom pristak övervakade av priskommissioner sätta gränser för hur höga priserna på livsmedel får vara. Det menar Svensk Dagligvaruhandels vd är “symboliska åtgärder utan verklig effekt“.
Den som kan ta del av förslagsrapporten ”Fyra förslag för lägre matpriser” i sin helhet kan göra det HÄR.