Myndigheternas handfallenhet inför den växande kriminaliteten och otryggheten i samhället tvingar fram åtgärder underifrån. Livsmedelshandlarna lanserar nu utbildningen ”Från brott till fällande dom”.

Livsmedelshandlare är en utsatt grupp. Bara under årets första vecka utsattes var fjärde handlare för stöld, enligt Dagens Juridik. Men de drabbas inte bara av snatteri och stöld, personal utsätts även för hot, misshandel och till och med våldtäktsförsök. På många platser hänger även gäng och tiggare utanför portarna och skapar en otrevlig miljö för kunderna.

Många handlare anställer väktare men deras befogenheter är begränsade och den ekonomiska kostnaden hög. Samtidigt är det ju trots allt polisens uppgift att sköta ordningen i samhället. Många handlare upplever att de inte får någon hjälp att hävda sin rätt.

LÄS ÄVEN: Afghan försökte våldta ICA-anställd: ”Alla behöver sex”

”Vi har fått nog”

När väl polis involveras läggs större delen av anmälningarna ner. Förövarna släpps ofta ut redan samma dag som de tas in och situationen för handlarna förändras föga. Nu har det gått så långt att Livsmedelshandlarna känt sig tvungna att utbilda sina medlemmar i hur de, steg för steg, ska gå tillväga när de utsätts för brott.

– Nedlagda förundersökningar och bortprioriterade ärenden, nu har vi fått nog. Vi på Livsmedelshandlarna har tagit fram riktlinjer för alla handlare för vi ska ha de bästa förutsättningarna att få en fällande dom, säger Pär Bygdeson vd för Livsmedelshandlarna.

Livsmedelshandlarna tagit fram utbildningen ”Från brott till fällande dom” i samarbete med juristen Marie Wallin som tidigare arbetat som åklagare. Hon har följt flera handlarärenden om brott och bistått med juridisk hjälp i nära ett års tid för Livsmedelshandlarnas räkning.

LÄS ÄVEN: Företagare i Växjö ska skicka störande ungdomsgäng till politikerna med taxi

”Hör ni hur sjukt det låter?”

Utbildningen består av sex filmer och går igenom vad som krävs för att polisen inte omedelbart ska lägga ner utredningen. Till varje utbildningsdel finns en film och en samling länkar, mallar och dokument för djupare förståelse.

Brott som ringa stöld och stöld står under allmänt åtal, vilket betyder att polisen inte får neka en anmälan. Om så ändå sker uppmanas anmälaren avkräva polisen ett skriftligt besked om varför de inte vill ta upp anmälan. Detta blir sedan underlag till en missnöjesanmälan mot polisen, enligt Livsmedelshandlarnas webbsida.

Frilansjournalisten Rebecca Weidmo Uvell kommenterar i sin blogg: ”Hör ni hur sjukt det låter?” och fortsätter: ”Företagare är så övergivna av rättssamhället att de tvingas ge varandra tips om hur man ska få hjälp av polisen när yrkeskriminella hotar deras personal och går in i affärer och bara plockar på sig de varor de vill och går ut”.