ali-arrach-84773
Inrikes

Livsstilskriminelle Ali skulle fly från polisen – körde ihjäl familjepappan Tommy

Publicerad 3/24/2020
Annons

Natten mot den 14 januari stal 20-årige livsstilskriminelle Ali Arrach en bil. När han fick polisen efter sig trampade han gasen i botten. I en hastighet på 200 km/tim körde Ali – som saknar körkort – mot rött ljus i en korsning på Örbyleden i höjd med Bandhagen i Södra Stockholm och rammade 50-årige familjefadern Tommys bil, som hade grönt ljus. Tommy avled och två personer som färdades i en annan bil skadades också. Nu döms Ali till 3 års och 3 månaders fängelse.

Trots en relativt ung ålder har Ali ett digert brottsregister sedan tidigare. Han medverkade – under det fingerade namnet ’Hassan’ – för en tid sedan i ett avsnitt av SVT Uppdrag Granskning där han berättade att han begått hundratals grova brott, betraktar den svenska kriminalvården som en fritidsgård och inte hade några tankar på att bli hederlig när han kom ut efter det fängelsestraff han då avtjänade.

LÄS MER: 19-årige ’Hassan’ har begått hundratals brott: ”Svenskt fängelse är som en fritidsgård”

Så blev det också. När Ali släpptes ut var han inte rehabiliterad och återgick snabbt till sitt gamla brottsliga liv. Det skulle några månader senare komma att kosta 50-årige Tommy livet och beröva hans barn deras pappa.

Batteri av sociala insatser i stället för straff

Ett genomgående inslag i samhällets hantering av Alis kriminalitet är att man velat undvika inlåsningar. I stället har socialtjänsten kopplats in och påföljder som terapisamtal och samhällstjänst utdömts, samtidigt som han fått stöd och hjälp med sådant som lägenhet, praktikplats och jobb.

När brotten varit så grova att en frihetsberövande påföljd ändå måste utdömas har domstolarna dömt till ungdomsvård – trots att socialtjänst och domstol varit eniga om att Ali inte ansetts mottaglig för sådan behandling.

2018 dömdes han till sist till fängelse för ett antal rån och andra brott men då i den nedre delen av straffskalan och med avdrag av ytterligare tid i ungdomsrabatt. Att hamna i svenskt fängelse var dock inget som Ali fann särskilt avskräckande.

Fängelse bara en ”pausknapp” i brottskarriären

– Det är en låst fritidsgård för vuxna män. Det är inte så att du ställs på andra tankar här inne eller att det är jobbigt. Det är just nu bara en pausknapp i mitt liv, om ett tag påbörjas livet igen, jag trycker på play, förklarade Ali för SVT Uppdrag Gransknings reporter.

Straffrabatt blir det även denna gång. Den av Södertörns tingsrätt nu utdömda påföljden på tre år och tre månaders fängelse är 25 procent lägre än den skulle blivit om Ali varit 21 år eller äldre vid brottstillfället. Den redan rabatterade strafftiden reduceras sedan också enligt gällande praxis med ytterligare en tredjedel.

Polis riktar kritik mot det svenska rättssystemet

Förundersökningsledare Tobias Becker som tidigare utrett brott som Ali begått säger i en kommentar till SVT att han inte är förvånad över att en person nu har dött på grund av Alis kriminella framfart. Becker riktar samtidigt kritik mot det svenska rättssystemet som han ser som medskyldigt till det inträffade.

— Jag blev inte överraskad. Det var något vi gått och väntat på tyvärr. Vi har ju sett signalerna tidigt. Det är en oförmåga hos samhället att man inte kan komma till bukt med den här typen av individer, som har den här drivkraften. Vi har inte de verktygen.

Domen kan laddas ned och läsas i sin helhet HÄR.

Mats Dagerlind
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
780Polismästarens uppmaning till svenskarna: Bilda medborgargarden
Annons