lofven-svt20-09-09
Inrikes

Löfven: För hög invandring orsaken bakom gängkriminaliteten

Publicerad 9/9/2020
Annons

”Ett gift i vårt samhälle som vi måste ha bort” – så benämnde statsminister Stefan Löfven häromdagen de invandrade klaner som styr en stor del av den organiserade kriminaliteten i Sverige. Nu erkänner Löfven också att Sverige haft en större invandring än vad som gått att hantera och att detta är en bakomliggande orsak till den skenande grova brottsligheten.

Det var i samband med budgetdebatten i måndags som Löfven liknade de utländska kriminella klaner som etablerat sig i Sverige vid ”ett gift i samhället som måste tas bort”. Han ville trots det uttalandet då inte mer generellt koppla samman invandring och kriminalitet.

Men i riksdagens partiledardebatt och en efterföljande intervu i SVT på onsdagen erkände statsministern att det finns ett samband mellan den skenande och allt grövre brottsligheten i Sverige och den exceptionellt höga invandring som tillåtits fortgå under flera decennier.

– Med en stor migration där vi inte klarar av integrationen, då följer vi också större risk för de problem som vi ser, det är glasklart, slog Löfven fast under partiledardebatten

I SVT Aktuellt blev statsministern sedan ombedd att förtydliga om han menade att ”en stor migration leder till ökad kriminalitet”. Det bekräftade Löfven var en riktig tolkning.

– Om man har en migration som innebär i storleksordning att man inte klarar av integrationen då blir det så att vi får sociala spänningar i ett samhälle och det är inte bra.

Han bekräftade därefter att det allmänna resonemanget är tillämpligt på den situation vi nu ser i Sverige.

– Ja, vi har haft det, så det är därför regeringen som jag leder har sett till att ändra migrationspolitiken.

Mats Dagerlind
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
1073Ökad russofobi i spåren av Ukrainakriget – ortodoxa kristna nekas handla
Annons