Löfven: För hög invandring orsaken bakom gängkriminaliteten

”Ett gift i vårt samhälle som vi måste ha bort” – så benämnde statsminister Stefan Löfven häromdagen de invandrade klaner som styr en stor del av den organiserade kriminaliteten i Sverige. Nu erkänner Löfven också att Sverige haft en större invandring än vad som gått att hantera och att detta är en bakomliggande orsak till den skenande grova brottsligheten.

Det var i samband med budgetdebatten i måndags som Löfven liknade de utländska kriminella klaner som etablerat sig i Sverige vid ”ett gift i samhället som måste tas bort”. Han ville trots det uttalandet då inte mer generellt koppla samman invandring och kriminalitet.

Men i riksdagens partiledardebatt och en efterföljande intervu i SVT på onsdagen erkände statsministern att det finns ett samband mellan den skenande och allt grövre brottsligheten i Sverige och den exceptionellt höga invandring som tillåtits fortgå under flera decennier.

– Med en stor migration där vi inte klarar av integrationen, då följer vi också större risk för de problem som vi ser, det är glasklart, slog Löfven fast under partiledardebatten

I SVT Aktuellt blev statsministern sedan ombedd att förtydliga om han menade att ”en stor migration leder till ökad kriminalitet”. Det bekräftade Löfven var en riktig tolkning.

– Om man har en migration som innebär i storleksordning att man inte klarar av integrationen då blir det så att vi får sociala spänningar i ett samhälle och det är inte bra.

Han bekräftade därefter att det allmänna resonemanget är tillämpligt på den situation vi nu ser i Sverige.

– Ja, vi har haft det, så det är därför regeringen som jag leder har sett till att ändra migrationspolitiken.

Kommentarer förhandsgranskas inte av Samhällsnytt och är inte redaktionellt material. Du är själv juridiskt ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Klicka här för att läsa våra kommentarsregler.