Löfven har tillsatt 22 sossar som myndighetschefer – ”i strid med grundlagen”
Foto: ILO/Anita Andersen

Stefan Löfven har under sin tid som statsminister gett hela 22 ledande socialdemokrater jobb som myndighetschefer – flera gånger utan att politikerna behövt söka den aktuella tjänsten. Enligt grundlagen ska vid statliga anställningar ”avseende fästas endast vid sakliga grunder, såsom förtjänst och skicklighet” – något Socialdemokraterna anklagas för att bryta mot.

Det är den liberala tankesmedjan Timbro som presenterar en rapport där de går igenom hur regeringen Löfven mellan 2014 och 2020 använde sin utnämningsmakt vid tillsättandet av myndighetschefer. Exempelvis generaldirektörer, diplomater och ordinarie domare i domstolar.

Under den studerade perioden utnämnde den rödgröna regeringen 173 opolitiska myndighetschefer. 40 av dessa chefer var trots det politiska tillsättningar, varav 22 socialdemokrater. I synnerhet stora myndigheter med stora budgetar, många anställda och centrala roller i samhället har under regeringen Löfven fått socialdemokrater som myndighetschefer.

Som exempel kan nämnas Sida, som Socialdemoktaternas tidigare partisekreterare Carin Jämtin är generaldirektör för sedan 2017. Polismyndigheten, som mellan 1 januari 2015 och februari 2018 hade tidigare socialdemokratiske statssekreteraren Dan Eliasson som rikspolischef. Samt Socialstyrelsen som sedan 2015 leds av före detta S-politikern Olivia Wigzell.

Många gånger har s-politiker fått chefstjänsterna utan att ens ha behövt söka dem.

Inga sverigedemokrater som chefer

Även politiker från de övriga partierna har under Stefan Löfvens tid som regeringschef utnämnts till myndighetschefer. Ett exempel på det är Liberalernas förre partiledare Jan Björklund som förra året utsågs till Sveriges ambassadör i Italien.

Timbro konstaterar emellertid att de flesta tidigare politiker som utsågs till myndighetschefer av Löfven är socialdemokrater, och att företrädare för de andra partierna som får dylika chefsjobb i regel placeras på mindre myndigheter med ett inte lika omfattande inflytande i samhället.

Faksimil

Ingen av de myndighetschefer som utsågs mellan 2014 och 2020 är sverigedemokrat, trots att det är Sveriges tredje största parti.

Löfven har ”missbrukat utnämningsmakten”

Regeringens agerande kan ha gjort att människor som sökt de utlysta chefstjänsterna drabbats på ett negativt sätt. Enligt regeringens egna uppgifter var det exempelvis 28 personer som sökte tjästen som ny Sida-chef hösten 2016. Trots det lät Löfven posten vara vakant fram till april året därpå, när Carin Jämtin avgick som partisekreterare och kunde ta över myndigheten.

Timbro anklagar i sin rapport regeringen Löfven för att ha missbrukat sina befogenheter att utse myndighetschefer och att inte ta hänsyn till ”förtjänst och skicklighet”, vilket regeringsformen kräver.

”Socialdemokratin har agerat i strid med grundlagen och missbrukat regeringsmakten”, skriver tankesmedjan.

Timbro föreslår nu ett antal åtgärder för att öka transparensen och minska politiseringen vid tillsättandet av myndighetschefer.

LÄS ÄVEN: AVSLÖJAR: MP-kommunalråd utan utbildning fick jobb som miljöchef av underordnad tjänsteman

LÄS ÄVEN: AVSLÖJAR: MP-politiker anställdes för ledaregenskaper – nu tvingas kommunen ta in extrachef

Stötta Samnytt med Swish: 123 083 3350

Författare av texten

Mattias Albinsson

Kommentarer förhandsgranskas inte av Samhällsnytt och är inte redaktionellt material. Du är själv juridiskt ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.