Löfven höll tal inför EU-valet – jämförde SD:s politik med Nazitysklands

9.7K Shares

Tidigare i dag talade statsminister Stefan Löfven inför socialdemokrater vid en konferens inför EU-valet. I talet fokuserade Löfven på växande högerextremism i Europa. Enligt statsministern är det ”när löntagare ställs mot löntagare, när arbetare ställs mot arbetare, när tryggheten urholkas och lönerna sänks, det är då som högerextremismen kan få utrymme att låta sitt gift sippra in i vårt samhälle”.

Under helgen håller Socialdemokraterna en konferens i Upplands-Väsby i norra Stockholm för att starta igång partiets valkampanj inför EU-parlamentsvalet den 26 maj. Statsminister Stefan Löfven var på plats och förklarade att partiets viktigaste fråga är att stoppa vad han kallar högerextremisters framfart på kontinenten som piskar upp hat.

– De har lyckats förr. De ska aldrig, aldrig lyckas igen, förklarade Löfven.

I talet varnade Löfven för att kompromissa med starkt växande partier runt om i Europa som strävar efter att bland annat stoppa migrantströmmarna. Enligt statsministern det leder till slut till Nazitysklands behandling av judar.

– Vi har lärt oss att motsatsen till kompromissens Europa är konfliktens. Vi har sett det på slagfälten i Verdun. Vi har sett det i gaskamrarna i Treblinka eller i skogarna i Katyn. Vi har sett det framför massgravarna i det forna Jugoslavien.

LÄS ÄVEN: Internationell studie visar: Antisemitismen ökar mest i Sverige

Löfven: ”De väljer att samarbeta med de högerextrema”
Vid konferensen som samlar 150 socialdemokratiska ombud förklarade statsministern även att det endast är Socialdemokraterna som står upp för demokratin i Europa. För att förklara det närmare skickade Löfven en känga till Moderaterna och Kristdemokraterna som enligt honom är partier på högerkanten som planerar att ta regeringsmakten med hjälp av Sverigedemokraterna.

Statsministern sade sig vara fast beslutsam att motverka att det ”högerextrema giftet” sprider sig. Det ska ske genom att skapa trygga och jämlika villkor på arbetsmarknaden.

– Det är när löntagare ställs mot löntagare, när arbetare ställs mot arbetare, när tryggheten urholkas och lönerna sänks, det är då som högerextremismen kan få utrymme att låta sitt gift sippra in i vårt samhälle.

Förutom att stoppa högerextrema förklarade Löfven att hans parti bland annat ska driva en tuffare klimatpolitik och kämpa för en solidarisk asylpolitik.

Kallade terroristhyllande parti för ”systerparti”
Både inrikespolitiskt och på EU-nivå gör statsministern gränsdragningar mot påstått ”oanständiga” partier. Löfven har tidigare blivit kritiserad för att år 2013 haft det styrande palestinska partiet ”Fatah” som hedersgäst vid partikongressen. När Löfven höll sitt tal beskrev han Fatah som ”vårt kära systerparti”.

Fatah har en historik av att uppvigla våld och glorifiera terrorism mot civila israeler/judar.

LÄS ÄVEN: Brorson till militanta islamismens ledare vann internvalet i S: ”Jag hatar judar”

9.7K Shares
Kommentarer förhandsgranskas inte av Samhällsnytt och är inte redaktionellt material. Du är själv juridiskt ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Klicka här för att läsa våra kommentarsregler.